Brusselse politie legt clandestien optreden van Dieudonné stil


Zonder de verplichte aanvraag organiseerde de antisemitische Franse komiek Dieudonné woensdagavond een optreden in de voormaige theaterzaal van de Brusselse Fiesta Club. Toen de politie arriveerde was de voorstelling al bezig en werd hij verordend om de voorstelling te stoppen.

Toen Dieudonné na een half uur nog steeds weigerde gehoor te geven aan het politiebevel besloot de uitbater van de zaal om de electriciteit op het podium af te sluiten waardoor verder optreden onmogelijk werd. Volgens Le Soir stelden de agenten vervolgens een PV’s  op tegen de komiek wegens aanzetten tot haat en tegen de uitbater van de zaal omdat hij zijn etablissement ter beschikking stelde.

Nicolas Dassonville, de woordvoerder van burgemeester Thielemans zei in een gesprek tegen Joods Actueel: “Eerder op de dag werd het geplande optreden van Dieudonné in Anderlecht verboden. Hij heeft dan pas om 19.00 uur via twitter laten weten dat hij in de Fiesta Club zou optreden. De politie, die zijn twitteraccount opvolgde is dan ter plaatse gegaan en heeft de nodige vaststellingen kunnen doen. Daaruit bleek dat de zaaluitbater niet in orde was en dat de podiumact van Dieudonné in strijd was met de racismewetgeving en dat het om aanzetten tot haat ging.

De woordvoerder liet verder weten dat op het ogenblik van het politie-optreden 700 mensen verzameld waren voor de Fiesta Club. Dieudonné wil nu klacht indienen tegen de stad maar die heeft de PV’s inmiddels overgemaakt aan het parket van Brussel. “Er was ook een stafmedewerker van Dieudonné die het publiek opriep om “le salut inversée” te brengen” aldus Dassonville. Le salut inversée is Dieudonné zijn bedenksel om de hitlergroet te kunnen brengen, zij het dan met de gestrekte arm naar beneden.

In mei dit jaar werden optredens van Dieudonné in Ganshoren en Anderlecht verboden. In Herstal kon een optreden wel plaats vinden dankzij de hulp van een medewerker van de burgemeester aldaar. De krant La Meuse vond het zelfs nodig om dit optreden te verdedigen. Maar nadat Joods Actueel foto’s van allochtone jongeren publiceerde die in gezelschap van Dieudonné de hitlergroet brachten raakte de dag nadien bekend dat het Luikse parket een onderzoek tegen de bedenkelijke komiek opende vanwege zijn aanzetten tot haat.

Advertentie

Jodenhaat loont
Er wordt gemakkelijk aan voorbij gegaan maar de antisemitische optredens van Dieudonné zijn bijzonder lucratief, een kaartje kost al vlug 40 tot 50 euro en haalt op de zwarte markt gemakkelijk honderd euro. Voor de voorstellingen komen steevast hoofdzakelijk jonge mannen van allochtone afkomst opdagen. Een Brusselse politie-officier zei hierover  tegen Joods Actueel: “Ik vrees zolang het bijwonen van antisemitische voorstelling ook niet vervolgd kan worden dat deze onverlaat zal blijven proberen om zijn Jodenhaat onder zijn aanhangers te verspreiden”.

In Frankrijk heeft Dieudonné al drie veroordelingen voor zijn virulente Jodenhaat op zijn palmares staan.