Video van antisemitische agressie op Joodse buschauffeur in Charleroi

Een bus met Antwerpse schoolkinderen werd dinsdagnacht het slachtoffer van een allochtone agressieveling in Charleroi. Een klas met 31 Joodse leerlingen was net teruggekeerd van een reis naar Venetië toen ze door hun bus werden opgepikt aan de luchthaven van Charleroi.

Een onbekende man van allochtone origine nam plaats in hun bus en begon antisemitische leuzen te schreeuwen, aldus ooggetuigen. Toen de Joodse chauffeur hem uitlegde dat dit een privé voertuig was en de man vriendelijk verzocht het voertuig te verlaten liep het mis. Toen de chauffeur de man dwong de bus te verlaten, probeerde hij terug op het voertuig te geraken en werd de situatie gewelddadig. De onbekende verwondde de onfortuinelijke buschauffeur die daarbij ook zijn bril brak. De leerlingen slaagden erin om foto- en videobeelden van het voorval te maken.

De politie van Charleroi kwam ter plaatse (pas na 20 minuten, aldus de eerste getuigen) en kregen van de leerlingen fotomateriaal van het voorval.

Het Forum der Joodse organisaties (FJO) nam contact met het parket van Charleroi die het incident bevestigde. Het zou om een dronken man met Franse nationaliteit gaan. De man werd enkele uren vastgehouden op het politiebureau en kon daarna beschikken.