De rijke geschiedenis van MACCABI Antwerpen

Toen ik de opdracht kreeg om een stuk te schrijven over Maccabi zat ik met de handen in het haar. Maccabi Tel Aviv is me niet onbekend en ook in Schotland had ik kennis gemaakt met de lokale Maccabi afdelingen, maar in België lag dat anders. Maccabi staat voor sport en prestaties en ik geef grif toe, behalve het wielrennen en een heel klein beetje voetbal heb ik erg weinig kaas gegeten van om het even welke sport. Het is een aspect van het rijke Joodse leven dat me vrij onbekend is.

Als een volslagen leek moest ik dus in de eerste plaats op zoek naar het begrip waar Maccabi voor staat en zo trok ik maar naar Antwerpen waar ik een afspraak had met twee doorwinterde Maccabeërs. De heren Naty Wien, coördinator van Maccabi Antwerpen, en Michel Grun, erevoorzitter van de European Maccabi Confederation. Beide heren waren zo vriendelijk me degelijk in te lichten over het reilen en zeilen van Maccabi Antwerpen. Het werd een verhelderende ontdekkingstocht.

Rony Boonen

Het woord Maccabi zelf, zo leerde ik, staat symbool voor een sterke Joodse natie en verwijst naar de oude Maccabeeën die in de geschiedenis een voorbeeld waren voor moed, kracht, succes en overwinning. Zij versloegen de Grieken en kregen zo hun vrijheid terug. Hun naam werd dan ook verbonden met alles wat met persoonlijkheid, kracht en doorzettingsvermogen te maken heeft.

Advertentie

Het was ook Jehuda haMaccabi die de hoge Menora in ere herstelde. De naam symboliseert ook de strijd van de Joodse gemeenschap in een antisemitisch Europa. De strijd ook om erkenning binnen een niet-Joodse gemeenschap.

Dit is slechts de inleiding van ons artikel over Maccabi Antwerpen. Het volledig stuk kon u lezen in een voorgaande editie van Joods Actueel Magazine. Bent u nog geen abonnee, dan kan u dat nu worden. Een proefabonnement kost slechts €15 – klik hier.