Boek Psalmen van ondergedoken Hirsch Grunstein nu ook in Nederlandse vertaling

Grunstein, als twaalfjarige op de Keyserlei, laat zich fotograferen met verplichte Jodenster

Henri Govaert sprak op  twaalfjarige leeftijd vloeiend Jiddisch, Nederlands, Frans en Hebreeuws. Toch was zijn thuissituatie alles behalve rooskleurig want zijn moeder leed aan zware depressies en was opgenomen in een instelling en zijn vader, een rokkenjager, keek niet naar hem en zijn jongere broer Sylvain om. Dat is het verhaal dat de familie die Hirsh Grunstein liet onderduiken om te ontsnappen aan de nazi’s en collaborateurs vertelde aan hun buren in Belsele, een klein Vlaams dorp. In werkelijkheid leefden ook de ouders van de twee broers Grunstein,  Joodse Antwerpenaren, op een andere plaats wijselijk ondergedoken.

Hirsh leeft in Belsele bij een uitzonderlijk grootmoedige familie afgezonderd op een zolderkamer. In alle eenzaamheid leert hij dat hij zijn angst om ontdekt te worden kan beheersen door te lezen in een Hebreeuwse miniatuuruitgave van de psalmen die zijn vader in zijn reiskoffertje stak bij zijn vertrek.

Over zijn onderduikperiode schreef Grunstein  in 2010 een opmerkelijk boek met de toepasselijke titel “Psalmen, een Joodse geschiedenis op een Vlaamse zolderkamer” dat deze maand in een Nederlandse vertaling verscheen bij uitgeverij Altiora Averbode.

Er zijn wel meer boeken waarin ondergedoken kinderen hun pakkende geschiedenis verhalen, wat dit  boek echter speciaal maakt is dat Grunstein ook een uitzonderlijk getalenteerd schrijver blijkt te zijn  en eentje  met een fenomenaal geheugen en een ongekend gevoel voor details. Het boek is werkelijk adembenemend. Bovendien gaat Grunstein  niets uit de weg ook niet als de werkelijkheid minder fraai oogt.

Na de oorlog behaalde Grunstein een ingenieursdiploma aan de universiteit van Luik en hij verlaat Belgie in 1958 en woont sindsdien  in New York. De auteur  is momenteel in ons land.

Advertentie

Aan Joods Actueel liet Grunstein, die bij de nakomelingen van zijn redders logeert, weten dat hij graag zou kennismaken met zijn lotgenoten tijdens zijn verblijf in ons land. Die wens gaat in vervulling want na zijn voordracht in de Tachkemoni school vindt er een ontmoeting plaats tussen de auteur en Regina Sluszny, de voorzitter van het Ondergedoken Kind- l’Enfant Caché, de vereniging die negenhonderd overlevende Belgische lotgenoten van Grunstein herbergt.

Volgende zondag kan u op radio Klara een interview met hem  horen. Meer over deze ongemeen goed geschreven en spannende onderduikgeschiedenis  kan u lezen in de volgende editie van Joods Actueel