Genkse burgemeester grijpt in in swastika-aanplanting

Wim Dries (CD&V), de burgemeester van Genk, liet aan Joods Actueel weten dat hij onmiddellijk opdracht geeft om in te grijpen in de swastikabeplanting. Aanleiding is een klacht van een inwoner die een swastika op de rotonde in de omgeving van de weg naar As meende te herkennen. “We gaan nu bijplanten op die rotonde zodat de huidige configuratie zeker niet meer herkenbaar is” aldus de burgervader in gesprek met onze redacteur.

De repliek van de stad aan de protesterende Genkenaar klonk eerder anders: ” Wij vinden de vergelijking met een swastika vreemd” en lieten ze  per brief lieten weten “over smaak en kleur valt er  niet te twisten”.

Het nazisymbool in afgeronde vorm werd gebruikt door de vrijwillige SS'ers
Het nazisymbool in afgeronde vorm werd gebruikt door de vrijwillige SS’ers

Voor Wereldoorlog II leefde in Genk een kleine Joodse gemeenschap, in 1938 werd bij de Genkse Joodse handelaars niet alleen “Koop niet bij Joden” maar ook  “Weg met Joden” op de muren van hun woningen geklad . Hetgeen ze in de mijngemeente dan ook genadeloos in praktijk hebben gebracht: Joden werden er verraden, opgepakt en via Mechelen naar Auschwitz gedeporteerd met de bekende rampzalige gevolgen.

Het nazisymbool in afgeronde vorm werd ondermeer gebruikt als insigne door de vrijwilligers van de  SS-divisie Nordland

“Genkse Hitleraanhang kende zijn gelijke niet”

Advertentie

Roger Rutten, de schrijver van het boek van Genk tot Mauthausen, noemde de vorige houding van het Genkse stadsbestuur bijzonder onkies: “Het naziverleden van de gemeente Genk kent zijn gelijke niet. Het was een zwart nest met een Hitlerjugendafdeling, meer dan 550 VNV’ers, 104 SS-Oostfronters.  In Genk was er zelfs een afdeling van Volksverwering, dat waren verschrikkelijke Jodenhaters die niet liever deden dan zoveel mogelijk Joden te verraden.”

Burgemeester

Ik had onmiddellijk moeten ingrijpen maar het probleem is niet echt tot me doorgedrongen en ik speelde de vraag door  aan medewerkers”, aldus de Genkse burgemeester die eraan toevoegt: “De bewuste rotonde ligt  niet langs de drukke weg naar As maar op de terreinen van het oude ziekenhuis in Genk. Ik stuur de redactie van Joods Actueel vast en zeker een foto door van de nieuwe beplanting”.