Dodelijk geweld in Arabische wereld opgezet spel, maker anti-islamfilm blijkt niet Joods of Israëli

In de Arabische wereld zijn deze week felle onlusten uitgebroken, ogenschijnlijk om te protesteren tegen een obscure anti-Islamfilm op YouTube. De film zou gemaakt zijn door een Amerikaans-Israëlische Jood. Maar nu blijkt één en ander gelogen wat duidt op opgezet spel, om de rellen te laten samenvallen met de verjaardag van 9/11.

Sam Bacile, de regisseur van de anti-Islamfilm zei initieel tegen het persagentschap AP dat hij Joods was en een Israëlische staatsburger, maar nu ontdekte het persagentschap dat Bacile eigenlijk Nakoula Basseley heet, een koptisch christen.

De man bleek in het verleden al veroordeeld voor fraude. De Israëlische autoriteiten hebben inmiddels laten weten dat er nooit een Israëlische staatsburgerschap verleend werd aan iemand met de naam Sam Bacile. Verder zeiden ook de Californische autoriteiten dat er geen burger ingeschreven is onder die naam in hun bevolkingsregisters. Van een Amerikaan met Israëlische nationaliteit is dus geen sprake.

Nadat een trailer van de film met Arabische vertaling op YouTube verscheen braken er onlusten uit waarbij de Amerikaanse ambassadeur in Libië en drie medewerkers om het leven kwamen. Ook in Egypte waren er rellen naar aanleiding van de film, daar werd de Amerikaanse ambassade bestormd.

Advertentie

De christelijke activist Steve Klein, die bij het anti-Islamproject betrokken is, bevestigde nadien tegen Associated Press dat Bacile een pseudoniem was en dat de maker wel degelijk een christen was. Er waren een vijftiental mensen betrokken bij het maken van de film en ze gebruikten allemaal pseudoniemen. Enkele waren kopten maar het merendeel zijn evangelische christenen.

Ondertussen gaat Washington ervan uit dat de aanval op de ambassade georchestreerd was en dat het hele filmverhaal opgezet spel is om de terreuraanslag te maskeren als volkswoede. Ook acht men de datum van de aanslag – de elfde verjaardag van 9/11 – niet toevallig uitgekozen. De ambassade in Lybië werd eerst aangevallen door enkele tientallen mannen die in konvooi naar de locatie reden en bewapend waren met raketgranaten en geen plakaten met slogans of spandoeken droegen.

YouTube heeft inmiddels voor burgers in Egypte en Lybië het bewuste filmfragment ontoegankelijk gemaakt.
Bij ons kan u dat wel nog bekijken: