Moslimjongeren in Borgerhout opgeroepen om te betogen tegen anti-Islamfilm – politie neemt maatregelen

In Borgerhout circuleert momenteel een sms met de oproep om morgennamiddag om drie uur te betogen tegen de Amerikaanse anti-Islamfilm, Innocence of Muslims, een amateurfilm die beledigend is voor moslims en die in de Arabische wereld veel geweld veroorzaakt nadat hij eerder deze week op YouTube verscheen.

Het smsbericht motiveert de mogelijke betogers als volgt:

“Wij zijn bereid om met onze zielen en harten te strijden voor onze geliefde profeet, al is het de dood die ons tegemoetkomt. Wie liefde heeft voor de Profeet moet aanwezig zijn.”

Politiewoordvoerder Fons Bastiaensens zei met het oog op de veiligheid in de Joodse buurt in een reactie aan Joods Actueel dat de politiediensten op dit ogenblik alle informatie verzamelen en dat ook de cel diversiteit daarbij werd ingeschakeld. “Het is nu belangrijk uit te zoeken wie achter deze oproep zit om te weten wat we precies kunnen verwachten maar ook om te weten welk gehoor er al dan niet aan de oproep zal gegeven worden. Maar hoe dan ook blijft de politie de zaak opvolgen en zal de gepaste maatregelen treffen.”

Advertentie

Met het aankomende Joods Nieuwjaar zijn de veiligheidsmaatregelen in de Joodse buurt van Antwerpen sowieso verscherpt en worden een tiental straten autovrij gemaakt. De politie benadrukt dat deze maatregel elk jaar wordt genomen.

Bij soortgelijke betogingen in het verleden probeerden jongeren van Maghrebijnse afkomst de Joodse buurt te bestormen daarbij sneuvelden een aantal vitrines van Joodse handelszaken in de stationsbuurt.

In moslimkringen werd de fabel verspreid dat de maker van de omstreden film een Israëli is. Ook VRT-presentator Lieven Vangils zei gisteren tijdens het programma Reyers Laat dat de filmmaker een Joodse Amerikaan is  terwijl op dat ogenblik al een etmaal lang bekend was dat dit onjuist was. De VRT heeft zich in de loop van de dag daarvoor verontschuldigd tegen onze journalist maar weigert voorlopig alsnog het valse bericht recht te zetten in de  volgende uitzending van Reyers Laat.