Zware anti-joodse uitspraken uit het verleden brengen Egyptische president in de problemen

Het Witte Huis veroordeelt de zwaar antisemitische uitspraken die zijn opgedoken van Mohammed Morsi, de huidige president van Egypte. Tijdens de eerste week van dit jaar bracht MEMRI (The Middle East Media Research Institute) beeldmateriaal uit waarbij de moslimleider zeer sterke antisemitische taal bezigt.

De uitspraken dateren, ondermeer, van drie jaar geleden toen hij de Egyptenaren opriep “om hun kinderen en kleinkinderen zodanig op te voeden dat ze Joden en zionisten zouden haten”. In een TV-interview van latere datum dat MEMRI wist te capteren beschrijft Morsi Joden als “bloedzuigers” die de Palestijnen aanvallen. Alsof dat niet volstond voegde Morsi eraan toe: “het zijn oorlogszuchtigen en afstammelingen van apen en varkens”.

Niettegenstaande het nieuws al op 4 januari de voorpagina van de Jerusalem Post haalde, was de New York Times  de eerste buitenlandse krant die tien dagen later, op 14 januari, hierover voor het eerst berichtte. Ondertussen heeft het Witte Huis de uitspraken veroordeeld en noemt deze uitspraken tegenover Joden “getuigen van een onaanvaardbare rethoriek.”

“Dit is uitermate aanvallend en gericht tegen elk vredesstreven in de regio” zei Jay Carney, de woordvoerder van het Witte Huis, die verder  liet weten dat van Morsi verwacht wordt dat hij mensen van elke religie respecteert en dat voor dit soort argumenten in een democratisch Egypte geen plaats is.

Yasser Ali, de woordvoerder van Morsi heeft inmiddels gereageerd dat de uitspraken uit hun verband gerukt zijn. “De opmerkingen van de president kaderde in een toespraak waarin hij reageerde tegen de Israelische agressie in Gaza” en “dat ze bedoeld waren om het racistische beleid van de Israel’s aan de kaak te stellen”. Niet alle commentatoren nemen echter genoegen met deze uitleg. Voor hij aan de macht kwam stond Morsi als leider van de Moslimbroederschap er al langer om bekend om Joden en zionisten te demoniseren als “Dracula’s” en “Vampieren”. Daarmee zingt Morsi gewoon de zoveelste nieuw strofe van het bekend eeuwenoude  lied van antisemitische stereotypes over “de Joden als bloeddrinkers”.

Advertentie

Ook in ons land sporen van soortgelijk antisemitische stereotyperingen bij extreemlinks

Sinds Peter Mertens voorzitter werd van PvdA zijn ook in ons land verwijzingen naar soortgelijke antisemitische stereotyperingen aan te treffen. Zo voerde Intal tijdens een “anti-Dexia”- manifestatie “bloeddrinkende Joden” op. Ook het Antwerpse PvdA kopstuk Zohra Othman prijkt onbeschaamd op een affiche met een bloedend logo van een Israelische farmaceutisch bedrijf dat PvdA graag wil boycotten. Dat hetzelfde bedrijf ook in ons land mensen aan het werk stelt is ineens niet meer belangrijk voor de lokale  terroristenvriendin.

Groenpolitcus Luckas Vander Taelen zei  in een reactie aan Joods Actueel dat dit  soort antisemitische referenties vanwege extreemlinks niet alleen bedenkelijk maar “misselijkmakend” zijn.

teva_boycotaffiche