Egyptische president Morsi bidt voor ‘vernietiging van Joden’

Egyptisch president Mohammed Morsi (midden) – klik voor link naar video

Het Simon Wiesenthalcentrum laakt de houding van de Egyptische president tijdens een antisemitische preek. Het centrum bestudeert wereldwijd antisemitische voorvallen en veroordeelde met klem de aanwezigheid en de houding van de nieuwe Egypische president Mohammed Morsi (van de Moslimbroederschap) op een gebed waarin de predikant opriep voor de “vernietiging en verdwijning van de Joden”.

De organisatie roept de Amerikaanse president Obama ook op om alle banden met de Moslimbroederschap te verbreken en noemt het voorval voor Amerika ‘een slag in het gelaat’.

Op een video die het centrum verspreidde is Morsi te zien in een moskee in de stad Marsa Matruh aan de Middellandse zee. De gelovigen beantwoorden de lijst gebedsonderwerpen die de voorganger uitspreekt met een volmondig ‘Amen’.

In één van de gebeden vraagt de voorganger aan God om “de Joden en zij die hen steunen te vernietigen, te laten verdwijnen, te verscheuren.” Op de video is toe zien hoe Morsi hierop “Amen” zegt. De gebeden waren te zien op de staatsomroep en werden op video opgenomen door MEMRI, een organisatie die media in het Midden-Oosten volgt.

Het Wiesenthalcentrum veroordeelde de beelden en zei dat het een teken is van het groeiend antisemitisme in Egypte.

Advertentie

“Dit is een klap in het gelaat van Amerika. De Egyptische president ontvangt miljoenen dollars steun van de Verenigde Staten en zegt dan “Amen” op uitspraken die alle Amerikanen verwerpelijk achten”, zo luidt de gemeenschappelijke verklaring van rabbijn Marvin Hier, decaan en medestichter van het Wiesenthalcentrum en rabbijn Abbraham Cooper, de assistent-decaan.

Het centrum riep president Barak Obama op om “het steeds luider klinkende antisemitisme in Egypte, geleid door de Moslimbroederschap” te veroordelen en alle banden met de groepering te verbreken.

Het kantoor van Morsi was niet bereikbaar voor commentaar.

Het is de tweede veroordeling die het centrum deze maand uitstuurt. Eerder werd de leider van de Moslimbroederschap, Mohammed Badie terechtgewezen voor zijn uitspraak dat “Joden corruptie verspreiden, moslims hebben afgeslacht en heilige plaatsen ontwijd”. Hij riep de moslims op om te strijden tegen Israël, want “Zionisten verstaan enkel geweld”.

Vervloekingen van Israël of van de Joden – in het Midden-Oosten worden de termen dooreen gebruikt – zijn niet uitzonderlijk. Bijzonder is dat het nu vaker op televisie wordt uitgezonden, wat onder de vorige president Hosni Moebarak slechts bij hoge uitzondering voorkwam.

Sinds Morsi aan de macht is weigert hij Israëlische vertegenwoordigers te ontmoeten of zelfs maar het woord ‘Israël’ in de mond te nemen bij officiële verklaringen. Niettemin zet deze regering de veiligheidssamenwerking met de Joodse staat voort en zegt ze dat Egypte de vredesakkoorden van 1979 tussen beide landen zal respecteren.

Vorige week kreeg Morsi in eigen land nog de wind van voren toen uitlekte dat de nieuwe Egyptische ambassadeur in Israël een aanbevelingsbrief voorlegde aan de Israëlische president Simon Peres waarin deze met “beste vriend” werd aangesproken.

Advertentie

Vele revolutionaire groepen in Egypte vonden het niet kunnen dat Morsi de Israëlische tegenpartij ‘vriend’ noemt. Sommige oppositiefiguren vroegen een uitleg voor de discrepantie tussen het officiële partijstandpunt dat tegen Israël is en het taalgebruik in het diplomatieke schrijven.

Een voormalig voorstander van Morsi, de linkse televisiepersonaliteit Hamdy Kandyl trok zijn steun voor de president terug en haalde de diplomatieke brief aan als één van de redenen. “Morsi moet maar eens uitleggen waardoor de vriendschapsbanden met zijn ‘grote vriend’ zijn versterkt”, schreef Kandil op zijn Twitter-account.