Stemmingmakerij van de VRT leidt tot foute conclusies, publiek opnieuw op het verkeerde been gezet

VRT-reporter Rudi Vranckx sloeg de bal opnieuw ferm mis door de voorbije dagen steeds opnieuw te wijzen op de verwachte winst van rechts in Israël. Gisterenavond nog in Terzake sloot hij een reportage af met de woorden “één ding is duidelijk, Israël kleurt rechts en nog rechtser” (klik hier), hetzelfde liedje op de officiële Facebookpagina. Dat uiteindelijk de centrumpartijen voor de grootste verrassing zouden zorgen had hij niet zien aankomen, dat het rechtse kamp in zijn geheel er 4 zetels op achteruit gaat evenmin.

Dat zegt veel over de VRT-reporter die in het verleden reeds werd beschuldigd van het niet zo hoog op te hebben met Israël. Misschien was het wel een self-fulfilling prophecy, waarmee hij eens te meer kon aantonen dat het grootste struikelblok voor het vredesproces de rechtse Israëli’s zijn – in tegenstelling tot de gematigde Palestijnen…

Wij weten uit eigen ervaring dat elke kritiek op de VRT aan de Reyerslaan de zere tenen raakt. Maar hoe zouden zij zelf reageren met ongenuanceerde statements als “één ding is duidelijk: “Vranckx en de VRT kleuren links en nog linkser”…

Ook niet onbelangrijk: Rudi Vranckx kreeg enkele weken geleden een onderscheiding van Pax Christi voor zijn berichtgeving over het Midden-Oosten. Dat deze organisatie een obsessie heeft met Israël – en al vaker werd aangetoond dat ze eenzijdige propaganda voert tegen Israël leek hem niet te deren. In ieder geval had je van een neutrale journalist verwacht dat hij de prijs zou weigeren, al was het maar om niet de schijn van partijdigheid te creëeren waar hij voordien reeds van beschuldigd werd.

Advertentie

Om af te sluiten nog dit: wij bekeken een videoreportage van de New York Times waarin zowel rechts als de centrumpartijen werden belicht, wars van enige stemmingmakerij. Wat een verademing: