“Géén beeld zegt meer dan duizend woorden” – VRT fotoreeks kent geen Israëlische slachtoffers (Update)

VRT slideshow (klik voor groter beeld)

Om 11:36 vandaag lanceerde de website van de VRT een fotoreeks, een poging om het Gaza-conflict aan de hand van foto’s voor iedereen bevattelijk te maken. Eén korte blik was reeds voldoende om te zien dat de selectiviteit van de eindredacteur toch een ‘beetje meer’ dan gekleurd was.

(Update: Eén etmaal na de publicatie van ons artikels – en 5 mails naar de VRT later – heeft de zender eindelijk ook een foto geplaatst van de Israëlische kant).

Er zijn blijkbaar enkel Palestijnse slachtoffers en Israëlische agressors, dat Hamas raketten afvuurt en dat Israëli’s bij duizenden in schuilkelders leven, tja, daarvoor moet je dus niet bij de openbare omroep zijn.

Joods Actueel maakte een schermafbeelding van alle zestien foto’s die deze middag daarop te zien waren (zie hierboven, klik voor groter beeld).

Van de zestien foto’s zijn er twaalf die palestijnse slachtoffers en puin laten zien. Van die twaalf zijn er dan nog zeven waarop kinderen worden afgebeeld. Nu ja, op één foto is een vuil pluchen dier te zien dat uiteraard verwijst naar het kinderleed dat de palestijnen overkomt.

Advertentie

Ook het andere kamp, het Israëlische mag zich op wat aandacht verzekeren. En wel met vier foto’s. Drie van de vier foto’s tonen het militair apparaat dat klaar staat om in te grijpen: kijk de wapens zijn reeds dreigend gehesen. De vierde foto toont een Tora-rol die omhoog wordt gehesen. De link is duidelijk, althans voor ons. Het belangrijkste en meest waardevolle voorwerp van het Joodse geloof wordt gelijkgeschakeld met wapens.

Wat krijgen we niet te zien in de fotoreportage?

– Israëlische kinderen en burgers die het slachtoffer zijn van het geweld van Hamas;
– Het wapentuig waarover Hamas beschikt en raketten die op Israël worden afgevuurd (toch de kern van de zaak)
– Gewapende Hamasstrijders. Die zijn voor de talrijke fotografen blijkbaar niet te vinden in Gaza.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden maar in dit geval zegt ‘géén beeld’ alles over de objectiviteit die onze vertrouwde openbare omroep weer eens aan de dag legt.

Update: De VRT krijgt er niet genoeg van. Dus werden rond 12:40 algauw nog drie foto’s van Israëlische militairen toegevoegd.

Hierbij alvast enkele tips voor de Vlaamse openbare omroep: