Inhuldiging nieuw Chabadcomplex

chabad (12)Op zondag 10 maart werd het nieuwe Chabadhuis in Antwerpen in aanwezigheid van verschillende Vlaamse Excellenties plechtig geopend. Vlaams minister-president Kris Peeters mocht het lintje aan de ingang van het gebouw doorknippen, terwijl gouverneur Berx en burgemeester De Wever de ingangsplaat mochten onthullen.

Het gebouw ligt op de Belgiëlei in de voormalige gebouwen van de Socialistische Mutualiteit. Naast de voornoemde politici waren er ook verschillende andere prominenten aanwezig, waaronder de schepenen Marinower, Van de Velde, Ait Daout en Van Campenhout. Ook districtsvoorzitter en Kamerlid Zuhal Demir en fractieleider voor de N-VA in Antwerpen, André Gantman waren present.

Schepen Philip Heylen die in New York verbleef, liet tegen onze redactie weten dat hij het bijzonder spijtig vond dat hij er niet bij kon zijn. Maar hij maakte dat al snel goed door in New York de lokale Chabad-Lubavitch rabbijn te ontmoeten.

Het nieuwe Beit Chabad (chabadhuis) omvat een feestzaal, burelen, een synagoge, bibliotheek, speelplein en evenementenkamer. “De mooiste synagoge van ’t stad”, merkten verschillende omstaanders op en het dient gezegd, de architect heeft uitstekend werk verschaft om een praktisch en modern gebouw af te leveren. De moderne tegels, de bijzondere lichtinstallaties en de mooie interieurkleuren scheppen een opmerkelijke sfeer zoals we eerder gewend zijn van moderne projecten in Israël en de V.S.

“We zijn bijzonder verheugd met deze belangrijke stap voor Chabad Antwerpen en heel de Joodse Gemeenschap”, zei Rabbijn Shabtai Slavaticki van Chabad tegen Joods Actueel. Volgens Slavaticki zal de nieuwe sjoel reeds voor Pesach in gebruik worden genomen. Het voormalige gebouw aan de Brialmontlei zal worden omgevormd tot een polyvalente zaal die kan worden ingezet voor activiteiten van de jeugdwerking. Die voorzien woensdagnamiddag en vrijdag vaak activiteiten voor de jeugd.

Advertentie

Het oude en het nieuwe gebouw zijn trouwens onderling met elkaar verbonden via de gezamenlijke achtergevels, bijzonder handig dus.

Conclusie: De Chabadbeweging kan met recht en rede oppertrots zijn met hun nieuw centrum dat verschillende jaren in aanbouw was. Ook de Stad Antwerpen steunde het project via verschillende subsidies, maar het merendeel werd door de organisatie zelf ingezameld.

In onze gedrukte versie, het magazine, van deze maand vindt u aansluitend ook de volledige toespraken van Kris Peeters en Bart De Wever. U kan een abonnement nemen of deze editie terugvinden in de krantenwinkels in de Joodse buurt van Antwerpen of in de koosjere supermarkt, Grosz Center.

Foto’s: Daniel Woodrow en Daniel Benjamin