Nederlandse Joden ontgoocheld over afscheidsfeest koningin op Jom Kipoer

kb

Omdat het afscheidsfeest van de Nederlandse koningin Beatrix doorgaat op Jom Kipoer zullen vooral traditionele Nederlandse Joden aan het feest moeten verzaken. Jom Kipoer is de belangrijkste dag op de joodse kalender en is een dag van vasten, ingetogenheid en gebed. Dit jaar valt Jom Kipoer op 14 september.

Bij de Joodse gemeenschap vraagt men zich nu af of dit een misstap is waarbij men sociale en culturele geplogenheden niet in acht neemt of dat men niet op de hoogte was van de belangrijkste Joodse feestdag. “Het doet pijn om er niet bij te horen”, aldus opperrabbijn Binyomin Jacobs die net als de meeste Joodse Nederlanders fervente fan is van de koninklijke familie.

Het Nationale Comité Inhuldiging is op de hoogte van de teleurgestelde reacties van de Joodse Gemeenschap maar laat weten de datum niet te kunnen veranderen. Ook vanuit het paleis van Soestdijk is al gereageerd dat ze “geen kant op kunnen” en dat alle optredens van de artiesten reeds vastliggen.

Advertentie

In elk geval laten veel Joodse Nederlanders weten dat ze  hun steun voor de monarchie hoog in het vaandel blijven dragen en door het voorval niet in het gedrang komt.