Joodse gemeenschap bedroefd om heengaan Raphaël Grynpas Z’L

RGWe vernamen het overlijden op zondagmorgen van Raphaël Grynpas, sinds 2001 een trouwe medewerker van Radio Judaïca waar hij tot onlangs nog de wekelijkse uitzending verzorgde « Une dimension d’Israël » met de laatste wetenschappelijke uitvindingen en snufjes uit Israël.

Raphaël kreeg op de radio snel de bijnaam van “Prof” vanwege zijn grote algemene kennis maar ook zijn wetenschappelijke bagage als fysicus van de ULB en PhD van de University of London.

De laatste tien jaar was Raphael actief in het aankaarten van allerlei vormen van desinformatie in de media. Hij schreef daarover artikels en is tevens de auteur van het  boek “Le petit livre des impostures” (Tikkalé éditions, mei 2005). Daarin beschrijft hij de methodes die de pers gebruikt om feitelijke informatie over Midden-Oostenconflict te negeren of zelfs te vervalsen.

In het boek toont hij aan hoe Jodenhaat tot anti-zionisme wordt omgevormd. Hij verwijst daarbij naar terroristen die weerstanders worden of naar zelfmoordernaars die als helden worden opgevoerd.

Zijn stem blijft leven
“Met Raphaël verdwijnt een goede vriend van velen in de Joodse gemeenschap in België, zowel in Brussel als in Antwerpen en zijn heengaan betekent niet alleen een groot verlies in het debat tegen de demonisatie van de staat Israël maar ook in de strijd tegen het antisemitisme in onze maatschappij”, aldus Isaac Franco, die de inleiding schreef voor zijn boek. “Zijn stem werd voor eeuwig in ons hart gegrifd”.

Advertentie

Namens directie en redactie van Joods Actueel maken wij langs deze weg onze innige deelneming over aan zijn weduwe Françoise en zijn kinderen en kleinkind, moge G’d u troosten onder de andere rouwenden van Zion en Jeruzalem.

De begrafenis van Raphaël Ben Benedykt Grynpas Z’L gaat door op dinsdag  op 11 februari 2014 om 13.45 uur op de Joodse begraafplaats van Etterbeek in de Lange Eikstraat 88 te 1970 Wezembeek-Oppem Een receptie is voorzien na de plechtigheid in de Cercle Ben Gurion op de Vleurgatse Steenweg nr.89 te 1050 Brussel