Netanyahu wijst anti-Israëlretoriek aan als oorzaak van aanslag

Netanyahu (Copy)

Zowel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als de minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman zeiden in een reactie zaterdagavond dat de schietpartij in het Brusselse Joods Museum waarbij vier personen werden gedood veroorzaakt worden door de anti-Israëlische mentaliteit die in Europa heerst.

“Deze dodelijke aanslag is het gevolg van de gevoerde hetze tegen de Joden en hun staat”, zei de Israëlische premier  in een verklaring, enkele uren na de aanslag. Twee van de slachtoffers zijn Israëlische toeristen.

“Laster en leugens tegen de staat Israël worden voortdurend verspreid in Europa terwijl misdaden tegen de mensheid en moordpartijen die in onze omliggende landen plaatsvinden systematisch worden genegeerd. Ons antwoord op deze hypocrisie is om voortdurend de waarheid te verkondigen en een onafgebroken strijd te voeren tegen terrorisme.”

Minister Lieberman sprak in gelijkaardige bewoordingen en zag de aanslag als een gevolg van de “voortdurende oproepen om Israël en Israëlische producten te boycotten.”

Advertentie

“Doorheen de geschiedenis heeft antisemtisme vele vormen aangenomen, maar de grondslag ervan was altijd haat tegenover Joden omdat ze Joods waren, wie ze ook mochten zijn en waar ze ook mochten leven. Juist daarom dat acties die ‘pro-Palestijns’ worden genoemd maar zoals in de donkere dagen van weleer oproepen om de  ‘Joodse handel’ te boycotten en zich op een agressieve manier richten op de enige democratie in het Midden-Oosten, niets anders dan antisemitisme zijn.”

Lieberman voegde eraan toe dat de aanslag in Brussel, zoals vorige aanslagen in Toulouse (Frankrijk) en in Kansas City (VS) “een ernstig knipperlicht zijn voor allen die bewust of onbewust meedoen om Israël telkens opnieuw te veroordelen, en de bouw van een huis in het land van onze voorvaderen gelijkstellen met de wreedaardige en dodelijk aanslagen uitgevoerd door boosaardige antisemieten en terroristen, weze het in Gaza of in Brussel.”