Joodse gemeenschap verhindert toespraak David Irving in Antwerpen

De Joodse Gemeenschap van Antwerpen is tevreden dat de geplande toespraak van de beruchte Holocaust-ontkenner, David Irving, op het laatste nippertje werd afgelast. Het Forum der Joodse Organisaties, dat te weten was gekomen waar de geheime meeting zou doorgaan, heeft woensdagavond om 18 uur zijn aanhangers opgeroepen om te komen betogen aan het Tulip Inn hotel. Nog geen uur later verzamelden een 35-tal sympathisanten in de lobby van het hotel en eisten ze dat de avond geannuleerd zou worden.

Verschillende sympathisanten waren aanwezig Even steeg de spanning toen er besloten werd om de zaal te bezetten Negationist Irving (midden) kwam van een kale reis thuis Het hotel annuleerde uiteindelijk de avond Ook orthodoxe Joodse demonstranten kwamen opdagen Verschillende TV-zenders waren aanwezig Neo-nazi skinheads druipen af

Onder de demonstranten een divers publiek uit de Joodse gemeenschap waaronder zowel orthodoxe- als seculiere Joden. André Gantman, fractieleider voor de N-VA in de Antwerpse gemeenteraad was als enige politicus van de partij. Ook verschillende niet-Joodse sympathisanten waren aanwezig.

David Irving (Verebigd Koninkrijk)  maakt op dit moment een tournee door België, Nederland en Duitsland. Irving is in tal van landen beboet voor zijn negationisme. In 1992 kreeg hij in Duitsland een boete van 30.000 mark en werd hij het land uitgezet voor het ontkennen van de Holocaust. In Oostenrijk moest hij zelfs een gevangenisstraf ondergaan en werd hij na het uitzitten ervan tot persona non grata verklaard. Bij zijn uitzetting zei hij nog dat er in Auschwitz geen gaskamers waren.

Advertentie

Neo-nazi skinheads

Joods Actueel nam reeds vanaf 18u telefonisch contact op met de hoteldirectie om hen te informeren over de geplande spreekbeurt in hun zaal. Het hotel viel compleet uit de lucht en informeerde daarop  bij het hoofdkantoor in Parijs . Een handvol sympathisanten van de negationist, waaronder een aantal neo-nazistische skinheads,  wachtten ondertussen geduldig op het opengaan van de vergaderzaal. Toen de Joodse aanwezigen bekend maakten dat ze de vergaderruimte zouden bezetten steeg de spanning.

Ondertussen waren een 5-tal agenten van de lokale politie in burger aanwezig om de gemoederen te helpen bedaren. Buiten waren ook enkele politiecombi’s met versterking aanwezig.

Veiligheid

Uiteindelijk nam de directie van het hotel om 19u20, tien minuten voor aanvang van de geplande avond, de beslissing om het evenement te annuleren vanwege ‘veiligheidsredenen’. De aanwezigen bedankten de directie met een daverend applaus. De Antwerpse burgemeester, Bart De Wever, was blij met de gang van zaken omdat het preventief verbieden van een spreekbeurt tegen de vrije meningsuiting in gaat. Hij stelde zich ook solidair met de Joodse Gemeenschap en zei tegen onze redactie dat hij “alle begrip had” voor het protest van de Joodse gemeenschap en hen daarin steunde.

Vorige maand zei Bart De Wever nog dit in Joods Actueel:

“De Holocaust was een misdadige verschrikking van ongekende omvang. Dat mag niemand ontkennen, dat behoeft zelfs geen enkele nuancering. Negationisme getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de slachtoffers en voor hun nabestaanden. Voor de joodse gemeenschap, die al honderden jaar een thuis heeft in Antwerpen, en voor alle andere slachtoffers van het nazisme.”

Advertentie

Jan Maes, directeur van de Antwerpse Tachkemonischool confronteerde David Irving in de lobby van het hotel en schreef hierover op zijn Facebook-pagina:

Ik had de talliet (gebedsjaal, nvdr.) mee van Alexander Grosz die samen met zijn moeder en twee zussen in Auschwitz vergast werd. Ik toonde deze aan Irving en vertelde hem het verhaal van Grosz en de meer dan 20.000 uit België gedeporteerde en vermoorde Joden.

Vermeersch

Michael Freilich, hoofdredacteur van Joods Actueel, vindt het geen toeval dat Irving nu ons land bezoekt. Vorige maand kondigde prof. Etienne Vermeersch nog aan dat de ontkenning van de Holocaust niet meer strafbaar moest zijn. Daarop verscheen een uitgebreid interview met de Vlaamse negationist Siegfried Verbeke in de krant De Morgen. Daarin minimaliseerde Verbeke de Holocaust en ontkende hij het bestaan van de gaskamers . “En nu hebben we dus bezoek van ’s werelds meest beruchte negationist, Vermeersch mag fier zijn”, aldus nog Freilich.

Knokke

Aanstaande vrijdag  26 februari zou David Irving een spreekbeurt houden in Knokke-Heist. Joods Actueel lichtte alvast burgemeester en stadsbestuur van de kuststad in, die beloofden al het nodige te ondernemen om ook dit evenement niet te laten doorgaan op hun grondgebied.