Strenge veiligheidsmaatregelen voor bezoek Israëlische president

Rivlin op bezoek bij premier Michel (Foto: Mark Neyman / GPO)
Rivlin op bezoek bij premier Michel (Foto: Mark Neyman / GPO)

Er worden strenge veiligheidsmaatregelen voorzien voor het bezoek morgen van de Israëlische president Rivlin aan Antwerpen. Zoals eerder geschreven zijn het drukke tijden voor de Belgisch-Israëlische relaties. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders beet vorige maand de spits af met een bezoek aan Jeruzalem en Tel Aviv. Deze week was minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon, gastspreker op een belangrijke conferentie in Israël, in juli reist Bart De Wever met een handelsmissie van VOKA naar het Heilige Land en volgende week wordt de Israëlische president, Reuven Rivlin, voor een driedaags bezoek aan ons land verwacht.

Naast het traditioneel bezoek bij de koning en de premier zal de Israëlische president het Europees parlement toespreken. Voor Vlaanderen vormt een bezoek aan het Antwerpse stadhuis en het Red Star Line museum het hoogtepunt van het bezoek.

“De beiaard zal het Israëlische volkslied, het Hatikva, spelen. Dat zal een zeer bijzonder moment zijn”, aldus Michael Freilich, hoofdredacteur van dit blad die ook de gelegenheid krijgt om de Israëlische president te interviewen.

De Wever

In een reactie laat burgemeester Bart De Wever weten dat hij uitkijkt naar de ontmoeting met president Rivlin:

Advertentie

“Niet alleen is de joodse gemeenschap een wezenlijk onderdeel van het DNA van onze stad, het open karakter en de vrije handelsgeest van Antwerpen promoot diversiteit en wederzijds begrip. Binnenkort vertrek ik met een missie van VOKA naar onze partnerstad Haifa, die net als Antwerpen inzet op verzoening tussen culturen en economische vooruitgang. Het bezoek van president Rivlin is dan ook een opportuniteit om deze goede samenwerking kracht bij te zetten.”

Volgens Michael Freilich is het geen toeval dat de banden met onze trouwste bondgenoot in het Midden-Oosten worden aangehaald. “Velen beseffen nu wat Israël al jaren meemaakt. Met terroristen van IS valt niet te onderhandelen want zij willen geen ‘vrede’, wat ze willen is onze manier van leven ondermijnen. Velen beseffen nu pas dat dit in het Midden-Oosten ook zo is. Hamas is helemaal niet geïnteresseerd in ‘vrede’, en de terreurbeweging geeft ook openlijk te kennen dat ze Israël van de kaart wil vegen. Het Antwerpse stadsbestuur wil de relatie met zusterstad Haifa opwaarderen. Dat komt op het moment dat het precies dertig jaar geleden is dat beide havensteden (1986) samen van wal staken als tweelingssteden.

 

Technologie

Jan Jambon, deze week in Israël
Jan Jambon, deze week in Israël

Bij alle bezoeken spelen het aspect veiligheid en technologie een belangrijke rol. Michael Freilich: “Boven de Antwerpse haven patrouilleren sinds kort de B-hunters, drones van Israëlische makelij die uren in de lucht kunnen blijven om hun beveiligingsmissies uit te voeren. Israël is op dat vlak wereldleider. Ook heeft het Israëlische softwarebedrijf voor de analyse van videobeelden, Briefcam, een mooi contract binnengehaald, onder meer voor de beveiliging van de nationale luchthaven”.

Palestina
Voor Palestina wordt er eveneens tijd en ruimte gemaakt. Zo maakte minister De Croo gisteren bekend dat ons land nog een half miljoen euro per jaar zal bijdragen aan de Palestijnen via de VN. In Groot-Brittannië worden dergelijke gestes met de grootste argwaan bekeken. De Britten houden de vingers voorlopig op de knip na een exposé hierover in de Sunday Mail. Uit het artikel blijkt dat Europees geld systematisch wordt aangewend om bonussen en premies uit te betalen aan familieleden van terroristen en dat budgetten gebuikt worden om straten en pleinen te herdopen met de namen van omgekomen Palestijnse terroristen. Zo wordt de haat enkel verder gevoed en help je vrede geen stap verder.

In ons land zijn er (nog?) geen stappen gezet om te zien of het Belgisch belastinggeld de gewone Palestijns burger wel te goede komt want ook daarover zijn steeds meer kritische geluiden te horen. Zeker nu steeds duidelijker wordt dat Palestijnen de Europese miljoenen spenderen aan onbestaande jobs.

Advertentie

Protest
Michael Freilich is zich ervan bewust dat niet iedereen blij zal zijn met het bezoek van president Rivlin aan ons land. “Ik verwacht dat de ‘usual suspects’ opnieuw van zich zullen laten horen. Maar dat is een klein kliekje hardliners voor wie Israël-bashen een ‘raison d’etre’ is geworden. Daar ga je toch nooit een serieus debat mee kunnen voeren. En wat president Rivlin betreft, je moet er zijn palmares sinds zijn aanstelling twee jaar geleden even op nalezen. Rivlin pleit als geen ander tegen racisme en voor een inclusieve Israëlische maatschappij waar sprake moet zijn van wat hij noemt “een gedeelde identiteit” voor zowel seculiere joden, ultra-orthodoxen als Arabieren”.