Michel start driedaags politiek en economisch bezoek aan Israël

michel klein
Premier Michel op de ambtswoning van president Rivlin in de hoofdstad Jeruzalem. Foto: Mark Neyman (GPO / Flash 90)

Eerste minister Charles Michel is vandaag begonnen aan een driedaagse rondreis van Israël en de Palestijnse gebieden. Het bezoek werd een half jaar geleden op de agenda gezet toen minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders het gebied bezocht. Het is de eerste keer dat Michel in zijn functie van premier het land aandoet.

Michel en Rivlin ontmoetten elkaar ook al vorige zomer in België
Michel en Rivlin begroetten elkaar hartelijk in Jeruzalem (Foto: Mark Neyman)

Het bezoek heeft wel wat voeten in de aarde gehad. De Israëlische autoriteiten waren namelijk niet zo blij over de demarche die een federale procureur in ons land recentelijk ondernam om Tzipi Livni, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, bij een gepland bezoek aan Brussel te ondervragen. Maar volgens Israëlische bronnen bij de ambassade in Brussel is België “een bevriend land van de Joodse staat en een trouwe bondgenoot, premier Michel is dus zeker meer dan welkom”, luidde het.

Dat was ook al duidelijk tijdens de eerste officiële halte bij president Rivlin waar het er heel gemoedelijk aan toe ging. Rivlin was afgelopen zomer al in ons land op bezoek geweest. Michel toonde tijdens deze legislatuur reeds dat hij een nauwe band nastreeft met de Joodse gemeenschap, waar hij een hoog aanzien geniet. Velen zijn dan ook blij dat met dit bezoek de banden verder kunnen worden aangehaald, ondanks de kritiek die België en de EU hebben op Israël.

Ontmoetingen

Advertentie

Op het programma staan verder ook ontmoetingen met zowel de Israëlische als de Palestijnse premiers Benjamin Netanyahu en Rami Hamdallah. Michel wordt vergezeld van een aantal politici waaronder zijn partijgenoot Charles Brotchi (MR), Nele Lijnen (Open VLD) en Wouter Beke (CD&V).

De missie komt er tijdens een belangrijk moment op diplomatiek vlak en net na de ontruiming door Israël van de nederzetting Amona. Die werd zonder toelating van de regering door kolonisten opgetrokken en werd na bevel van het Hooggerechtshof vorige week gesloopt.

Uiteraard kan een halte aan het Holocaustmemoriaal en museum, Yad Vashem, niet ontbreken op het programma. De delegatie bezoekt ook CAL airlines, één van de belangrijkste Israëlische cargospelers die een hub uitbaten op de luchthaven van Luik. Tot slot wordt ook de tijd genomen om een aantal jonge Belgen te ontmoeten die onlangs hun Aliyah (immigratie) naar Israël realiseerden.

Gaza

Toen Michel in 2010 nog minister van Ontwikkelingssamenwerking was en het gebied bezocht wilde hij per se Gaza bezoeken maar toen weigerden de Israëlische autoriteiten daar de toegang voor. Het jaar voordien had Hamas er op gewelddadige manier de macht overgenomen en was het begonnen met het bestoken van Israël met raketten.

Volgens Israël zou de toelating om Gaza te bezoeken neerkomen op een erkenning van Hamas en moesten Europese ministers die er per se naartoe wilden via Egypte binnen. Het incident werd nadien op Europees niveau uitgeklaard.