Israëlische president koos voor Antwerpen vanwege leiderschap Bart De Wever

Ontvangst op het stadhuis van de president van Israël, Reuven Rivlin (foto Walter Saenen) "for more images "www.waltersaenen.com"
Ontvangst op het stadhuis van de president van Israël, Reuven Rivlin (foto Walter Saenen)

De Israëlische president sluit vandaag zijn vierdaags bezoek aan ons land af. In een exclusief interview met Joods Actueel lichtte de president toe waarom hij tijdens zijn vierdaags staatsbezoek, als enige te bezoeken stad buiten Brussel, koos voor Antwerpen.

“U hebt gelijk, ik kon Brugge of Gent bezoeken, of Mechelen met zijn Holocaustmuseum, maar toch kozen wij voor Antwerpen”, aldus Reuven Rivlin. En daar zijn verschillende redenen voor, zegt de president.

Havenstad

De keuze voor de havenstad is divers. “Antwerpen speelt een sleutelrol in het centrum van Europa, het heeft ook een grote Joodse gemeenschap en een belangrijke haven waar wij nauwe banden mee hebben”. Rivlin verwijst hiermee naar de havenstad Haifa met wie Antwerpen ‘verzusterd’ is.

Sleutelpositie

Advertentie

Maar de Israëlische president koos vooral voor Antwerpen vanwege de sleutelpositie van Bart De Wever. Rivlin: “We wisten dat we in Antwerpen een belangrijke leider konden spreken die erg veel invloed heeft op de Belgische politiek en besluitvorming en wiens stem ook een grote impact heeft op Europees niveau”.

Volkslied

Als grapje voegde Rivlin er nog aan toe: “maar de echte reden voor het bezoek was de belofte dat vanaf de klokkentoren in de kathedraal het Israëlisch volkslied voor ons zou gespeeld worden!”

Het volledige interview leest u volgende maand in Joods Actueel.