Ongerustheid over komst Jean-Marie Dedecker bij N-VA

Jean Marie Dedecker (foto: VTM)

Er heerst ongerustheid in Joodse middens over de mogelijke komst van “uber-antisemiet” Jean-Marie Dedecker bij de N-VA. Dedecker neemt het op voor de Palestijnen maar heeft daarbij de lijn van anti-zionisme overduidelijk overschreden. André Gantman pleitte enkele jaren geleden nog voor een”moreel cordon sanitaire” tegen de West-Vlaamse politicus.

Over de verdedigingsacties tegen de Palestijnen zei Dedecker “het Bijbels festijn van bloed en tranen houdt niet op. Hoe meer bloed aan de muur, hoe dieper het geloof.” De Joodse gemeenschap omschrijft hij als “het uitverkoren volk en een machtige Joodse lobby” die overal aan de koorden trekt achter de schermen.

Israël noemt hij een “apartheidsstaat”, ondanks het feit dat Israëlische Arabieren er gelijke rechten hebben, gaan stemmen, spelen in het nationaal elftal, dienen bij de politie én bij het gerecht.

Uit het boek van Dedecker, Rechts voor de Raap (blz161-162)

De exploitatie van het Joodse lijden op basis van de genocide. Israël is het enige land ter wereld dat met toestemming van het wereldgeweten openlijk racisme mag belijden. Het wordt bewaakt door het uitverkoren volk gesterkt door hun Bijbels recht op het uitverkoren land en gerechtvaardigd door de nationalistische theorie van het zionisme…

Advertentie

Gantman pleit voor ‘moreel cordon’
De vraag is ook hoe N-VA lid André Gantman zal reageren op de komst van Dedecker, die ooit nog op de thee ging bij de sjeik die Hamas heeft opgericht. In zijn boek “Jood zijn is een avontuur” was Gantman bijzonder scherp voor Jean-Marie Dedecker die hij openlijk beschuldigde van antisemitisme en judeofobie.

Hieronder citeren wij Gantman uit een opiniestuk in Joods Actueel van enkele jaren geleden.

Die man, die trouwens politiek bedrijft à La Degrelle (een schandaal hier en daar oprakelen), is een gevaar voor de democratie. Het is niet omdat er tegenover hem geen “politiek cordon sanitair” werd georganiseerd dat wij Joden geen “moreel  cordon sanitair” tegen hem mogen in het leven roepen. Het is derhalve mijn standpunt dat het onaanvaardbaar is met een dergelijk personage “business as usual” te voeren.

Joods Forum
Raphael Werner, voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties gelooft niet in het nieuws van een overstap:

“Ik ken burgemeester De Wever goed, ik maak me geen zorgen, dat gaat niet gebeuren. De burgemeester heeft immers vaak genoeg gesteld dat hij niets van doen heeft met antisemitisme dat zich als anti-zionisme vermomd. Hij zal dan zeker ook geen figuur als Dedecker binnenhalen”.

Hans Knoop
De woordvoerder van het Joods Forum schreef in een opiniestuk in Knack:

Dat Jean-Marie Dedecker kritiek op Israël heeft is zijn goede recht. De vraag is alleen: waar gaat legitieme kritiek op het beleid van de staat Israël over in antisemitisme? Dat is voor een deel een grijs gebied maar in zijn opiniestuk is Dedecker ver buiten dat grijze gebied getreden. Volgens alle denkbare criteria en definities dienen zijn gifpijlen richting joden te worden gediskwalificeerd als ronduit antisemitisch.

Advertentie

Dedecker heeft het over Joden als “massamoordenaars” en haalt hiervoor enkele namen van onder het stof die niemand kent van Joden die onder Stalin moorden zouden hebben gepleegd. (en als er iemand al te lijden had onder Stalin, dan was het net de Joden). Maar wat dit met de rest van de Joodse gemeenschap of het Palestijns conflict te maken heeft? Absoluut niets, maar zo kan hij wel aantonen dat Joden abjecte sujetten zijn.