Opperrabbijn in gesprek met burgemeester De Wever na corona-test

De Antwerpse Aharon Schiff van de orthodoxe gemeenschap met burgemeester Bart De Wever (27/01/2020)

Na een ietwat trage start met de testing van alle inwoners van 2 Antwerpse buurten hebben zich ondertussen al 2000 inwoners aangeboden. Daarnaast worden ook nog eens bijna 1000 leerlingen en leerkrachten uit de buurt getest in de scholen. Waar de stad initieel mikte op een derde van alle inwoners zitten ze nu dus bijna aan de helft. “Dat is zeer bemoedigend en een positief signaal dat onze oproep gevolgd wordt”, aldus burgemeester De Wever.

Vandaag liet ook de Antwerpse opperrabbijn Aharon Schiff zich testen. Hij ging nadien in gesprek met de burgemeester.

De burgemeester benadrukte tijdens het onderhoud begrip te hebben voor de moeilijke situatie van veel joods-orthodoxe inwoners. “Ik heb voortdurend overleg met de verschillende gemeenschappen in onze stad. Maar voor deze brede testing stonden de alarmbellen vanuit de medische sector op rood. Er moest dan ook heel snel gehandeld worden. Daardoor is er op zeer korte termijn gecommuniceerd. We leren hieruit, want het was de eerste keer in dit land dat er hele buurten getest worden. We moeten hier samen door. Dat zoveel mensen zich ook laten testen, toont dat we allemaal hetzelfde doel voor ogen hebben: onze families en naasten beschermen.”

Antisemitisme

Ook het stijgend antisemitisme werd besproken. Bart De Wever: “Ik heb mijn afschuw geuit tegenover dit fenomeen. De media hebben natuurlijk een spot op de joodse gemeenschap gericht. Ik zie de weerslag daarvan jammer genoeg in mijn mailbox. We moeten problemen benoemen, maar dit is geen verhaal van joods of niet-joods. Het gaat over een pandemie. ‘Pan’ slaat op alle mensen. Daar is geen onderscheid tussen. Niets verrechtvaardigt dus plat antisemitisme en dat veroordeel ik als burgemeester dan ook ten strengste.”

Advertentie

Hoop

De opperrabbijn onderstreepte dat zijn gemeenschap zeker wil meewerken aan initiatieven zoals deze grootschalige testing om de bevolking te beschermen en dat hij het een belangrijk signaal vond om daar persoonlijk aan deel te nemen.

De vergadering gebeurde in een gemoedelijke sfeer en de burgemeester uitte een boodschap van hoop: “Mijn hoop is dat we ons allemaal samen kunnen inzetten om het virus te verslaan en zo snel mogelijk terug naar een normale wereld kunnen keren. Wat betreft de vaccinatietoediening zullen we alvast lessen trekken van hoe dit op een voorbeeldige manier gebeurt in Israël.”