“De meest invloedrijke antisemiet van onze tijd”, Desmond Tutu overledenDe gerenommeerde Amerikaanse professor, auteur en jurist, Alan Dershowitz, doet een boekje open over de zopas overleden Zuid-Afrikaanse bisschop, Desmond Tutu, die mee de apartheid bestreed. Bekijk de video hierboven.

Interviewer Rob Finnery: Mensen rouwen om het verlies van Desmond Tutu en eerbetoon van over de hele de wereld stroomt binnen. Ook vanwege voormalig president Barack Obama die de Nobelprijswinnaar en aartsbisschop omschrijft als een moreel kompas: “voor mij en vele anderen. We zagen dat hij keer op keer dat hij het morele kompas was, de beste van ons allen”, hij verdient de titel het morele geweten van Zuid-Afrika.
Maar onze volgende gast is het niet eens met die claim. Professor emeritus Alan Dershowitz van de Harvard Law School is bij ons te gast.

Alan Dershowitz “Bisschop Tutu heeft veel goeds gedaan voor zijn eigen mensen, hij hielp de apartheid te beëindigen. Maar hij was een regelrechte geobsedeerde klassieke antisemiet, we hebben het niet over Israël. Laat me u enkele dingen voorlezen dingen voorlezen die hij zei over joden en Joodse mensen. Hij sprak erover ‘joden’. Dat Joden arrogant zijn, te veel macht hebben en dat Joden het monopolie over de Holocaust hebben.
Hij eiste dat de joden de nazi’s moeten vergeven voor de Holocaust. Hij zei dat de joden die gedood waren inde gaskamers tijdens een makkelijke dood hadden vergeleken met de slachtoffers van apartheid. Tutu: ‘De Joden dachten dat zij een monopolie op God hadden. Jezus is verbolgen en boos omdat ze andere mensen konden buitensluiten.’

Niet nieuw
Mensen die joden hebben bestreden gebruiken overal deze klassieke stijlfiguren die het antisemitisme kenmerken. En deze man was een onverbeterlijke dweper. Laten we nooit vergeten dat ik hem begon aan te vallen in het jaar 2000 en ik heb alle deze statements van hem gedocumenteerd. Hij heeft zich nooit verontschuldigd.

Toen hij ervan beschuldigd werd een antisemiet te zijn zei hij dat hij geen antisemiet kon zijn want de naam van zijn tandarts is dokter Cohen…
Desmond Tutu is simpelweg een ouderwetse klassieke theologische en raciale antisemiet. Dus laten we hem herinneren voor de goede dingen, maar als mensen beginnen met het neerhalen van standbeelden van Thomas Jeffersons en George Washington bepleiten, laten we dan geen standbeelden oprichten voor deze openlijk geobsedeerde antisemiet.

Advertentie

Schande
Het is een schande voor president Obama dat hij ons niet wenst te waarschuwen voor de donkere kant waar hij goed genoeg vanaf weet. Schaam je New York Times voor een overlijdensbericht van twee pagina’s zonder ook maar met één woord te reppen over zijn antisemitisme. Mensen weten ervan maar houden van een simpel verhaal met helden, dus hebben ze dit deel van bisschop Tutu’s zeer donkere geschiedenis uit beeld gehouden.
Laten we eerlijker zijn. Het is een simpel feit dat als deze man ‘white’ was. (nvdr VS taalgebruik voor blank), dan zouden zijn woorden over Joden sterk veroordeeld worden en zouden ze zelfs niet rouwen om zijn dood. Als hij dit over homo’s had gezegd of over Arabische mensen of over andere mensen zou hij géén vrijbrief hebben gekregen.

Dubbele standaarden
Maar vandaag de dag is het acceptabel om een dubbele standaard te hanteren tegenover Joodse mensen. Het is ook aan veel universiteiten acceptabel geworden om een dubbele standaard tegen blanke katholieken te hanteren, zij worden gediscrimineerd en de mensen keren dat de rug toe. Je moet geen kwaad spreken over de doden nee, maar je dient wel de waarheid te spreken, de onverbloemde waarheid en geen leugens te verkondigen.
Alles wat ik geciteerd heb zijn de eigen woorden van Desmond Tutu. Ik verzin niets, het zijn z’n eigen uitspraken en hij was er trots op. Hij was de meest invloedrijke antisemiet in het laatste deel van de 20e eeuw en het eerste deel van de 21ste eeuw. Hij is één van de redenen dat het antisemitisme zich over de hele wereld heeft verspreid, maar iedereen is bang om het te zeggen De Israëlische regering is bang om het te zeggen. De Israëlische pers is bang om het te zeggen omdat ze niet voor racist uitgemaakt willen worden. Ik ben er niet gerust op hoe mensen mij zullen noemen, terwijl ik de waarheid vertel?

Interviewer: het is zo eng om te zien hoe antisemitisme aanvaardbaar is geworden zeker in de uiterst linkse sectoren van de de samenleving waar het bijna omarmd wordt op dit punt.

Dershowitz: Tutu is daarvan de hoofdoorzaak, hij legitimeerde het, hij maakte het acceptabel en er is een speciale plaats in de hel voor mensen zoals hem die hun bekendheid gebruiken om antisemitisme te promoten. Hij verdient het om geprezen te worden voor het goede dat hij deed, maar hij moet veroordeeld worden voor het kwaad dat hij in de wereld heeft aangericht. Ondanks de eigen verklaringen van Tutu, huldigt de liberale pers zich in zwijgen.

(vertaling: Guido Joris)