Historische top met Arabische landen in Israël

Een historisch moment ten zuiden van Israël nabij het graf van David Ben Gurion. Voor het eerst sinds het bestaan van de democratische staat, is er een delegatie van verschillende Arabische landen op vreedzame wijze op bezoek om samen te spreken over vrede, regionale politieke situatie alsook over het potentieel nucleair pact met Iran.

Het zijn niet toevallig die landen die twee jaar geleden het licht gezien hebben en vrede sloten met Israël – eveneens een historisch moment. Een vrede die niet enkel de economie van de landen ten goede komt, maar ook de stabiliteit in gans de regio.

Hoewel dit moment dus minstens historisch te noemen is, moet er vanuit sommige internationale media toch een vermelding gemaakt worden van ‘Palestina’, dat niet werd uitgenodigd op de gesprekken (Al Jazeera, Reuters,…). Deze media vergeten er dan wel bij te vermelden dat vanuit deze zogenaamde staat nog op regelmatige basis terroristische aanslagen worden gepleegd op Israëlische burgers. De helft van het zogenaamde Palestina wordt zelfs bestuurd door de terreurgroep Hamas, die duidelijk stelt Israël als staat niet te erkennen, evenmin de Joodse aanwezigheid op het land. Hoe kan je dan verwachten dat deze mee worden uitgenodigd op gesprekken die gaan over een constructieve toekomst voor Israël, haar vreedzame buren en de rest van de regio?

Uiteraard heeft president Biden gelijk wanneer hij stelt dat deze historische top geen vervanging mag zijn voor het vredesproces in Israël zelf. Langdurige vrede… dat is waar ieder burger van droomt.

Advertentie

foto: Flash 90
Tekst: Cedric Vloemans