FAQ over Gaza

Vragen over Gaza  (CIDI) dinsdag 30 december 2008
vragen over de Israelische actie tegen Hamas. (DEEL 1)

V: Waarom doet Israel dit?
A: Zuid Israel wordt al sinds 2000 bestookt met raketten en mortieren, het aantal aanvallen vanuit Gaza is vervijfvoudigd nadat Israel in 2005 uit Gaza terugtrok. Er zijn al meer dan 4000 raketten op Zuid-Israel afgevuurd. Als het luchtalarm gaat,
hebben de bewoners van bijvoorbeeld het stadje Sderot 15 seconden om een schuilkelder te bereiken: daarna slaat de raket in. Dat is onverdraaglijk. Veel volwassenen en 33% van de kinderen in Sderot lijden aan een posttraumatische stress-stoornis.
Hamas heeft de wapenstilstand misbruikt om sterkere en dodelijker wapens in te slaan en weigert de beschietingen te staken. Israel moet haar burgers beschermen.

V: Hamas schiet toch alleen met zelfgebouwde raketten?
Hamas heeft nu ook in Iran gefabriceerde Grad-raketten (naar Russisch basisontwerp) met een bereik van meer dan 30 kilometer. Dat is te zien aan de plaatsen die worden geraakt, bijvoorbeeld Yavne dat ongeveer 35 km van de grens met Gaza is verwijderd. Daarmee komen minstens een half miljoen Israelische burgers binnen schotbereik. Geen enkel land ter wereld zou zijn burgers jarenlang laten beschieten zonder in te grijpen.

Ashkelon casualty hit by Grad rocket

een gewonde in de Israelische stad Ashkelon

Advertentie

V: Is het afschieten van die raketten geen wanhoopsdaad van bezette burgers?
A: Israel heeft zich in 2005 teruggetrokken uit de Gazastrook. Het aantal raketaanvallen is daarna vijf keer zoveel geworden als daarvoor. Gewone burgers in de Gazastrook hadden waarschijnlijk ook liever gezien dat hun leiders probeerden de economie op te bouwen in plaats van een hun geld te spenderen aan wapenarsenaal.

V: Had Israel niet beter kunnen praten met Hamas?
A: Niet alleen Israel, maar ook de Egyptische president Mubarak en de Palestijnse president Abbas hebben Hamas gevraagd het vanaf juni ingegane staakt-het-vuren-bestand niet te beeindigen. Hamas reageerde daarop met een regen van raketten, waarbij er raketten waren met een groter bereik.