(aprilvis) Jurgen Verstrepen ontdekt Joodse afkomst

april
Jurgen Verstrepen

Update: De redactie kreeg enkele hilarische emails binnen van mensen die niet doorhadden dat het vandaag 1 april was.Voor wie het nog niet doorhad: het verhaal over Jurgen Verstrepens Joodse achtergrond is wel degelijk een aprilvis. Hieronder het origineel verhaal.

Vlaams Parlementslid Jurgen Verstrepen (LDD) bevestigt aan Joods Actueel dat hij onlangs belangrijk nieuws heeft geleerd, namelijk dat hij Joods is. Verstrepens moeder heette met haar familienaam Neuntsig en was telg van een Joodse familie uit Duitsland.

Enkele weken geleden stuitte Verstrepen op een aantal archiefdocumenten die dit bevestigen. Volgens de Joodse wetgeving, de halacha, is wie een Joodse moeder heeft, zelf ook Joods. Blijkbaar zou zijn moeder  haar familie achtergrond tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben willen verbergen om niet te worden opgepakt. Jurgen Verstrepen zelf is nog maar enkele weken op de hoogte en naar eigen zeggen nog volop bezig met dit nieuws te laten bezinken. Interessante speling van het lot. Toen Jurgen trouwde deed hij dat in de Carolus Boromeuskerk te Antwerpen en was zijn getuige zijn Joodse vriend Avi uit Tel Aviv… Verstrepen staat al langer kritisch t.o.v. religie en zegt dat Joods zijn niet automatisch betekent dat je een vrome levensstijl moet aanhangen.

“Zie maar naar Tel Aviv, daar zijn de meeste Joden niet echt religieus,” verklaarde hij aan Joods Actueel. Verstrepen zou van een vriend al een keppeltje hebben gekregen.  “Vroeger ging ik op Kerstmis wel eens naar de kerk, ik denk wel dat ik op Yom Kippoer naar de synagoge zal gaan”, aldus Verstrepen. Wij hadden een gesprek met Jurgen Verstrepen, beluister hier.