Joods Cultuurfestival van start in heel de provincie Antwerpen

header_logo Spielberg, Mahler, Modigliani, Kreisler, Chagall, Kafka, Roth. Anders en toch gelijkend. In welke mate speelt de joodse identiteit een rol in hun artistieke creaties? Wat maakt hun cultuur zo allesomvattend en fascinerend? Op 12 november ging het Joods CultuurFestival officieel van start in Antwerpen.

Het festival schetst het komende jaar in een honderdtal voorstellingen een beeld van de Joodse cultuur in al haar aspecten: muziek, dans, film, literatuur, theater en hedendaagse kunst. Maar sommigen vroegen zich af of het niet beter was het festival af te gelasten, aangezien de oorlog van Israël tegen Hamas, eerder dit jaar. Bekijk de video van ATV

Gedeputeerde voor cultuur van de provincie Antwerpen Ludo Helsen, alsook schepen voor cultuur van de stad Antwerpen Philip Heylen openden het Joods CultuurFestival festival feestelijk met de vernissage van “One Family”: een tentoonstelling van Vardi Kahana.

Nadien kon het publiek genieten van een exclusief concert van Myriam Fuks en Aldo Granato: twee wereldsterren in Jiddische muziek. Hiermee werd het startschot gegeven van een hondertal voorstellingen die het komende jaar de Joodse cultuur in al haar aspecten belichten. De joodse bijdrage tot de cultuur in onze wereld is nauwelijks te overschatten. Weinigen zijn zich bewust van de invloed die joden hebben op de hedendaagse cultuurscène.

De geografische verspreiding van joden door de eeuwen heen, maakte hun cultuur tot een echte schatkamer van invloeden uit de hele wereld. Tegelijkertijd oefenden joden ook een grote invloed uit op de culturen om hen heen. De provincie Antwerpen geeft met het project ‘Open Culturele Centra’ diversiteit een plaats in het cultuurbeleid.

Advertentie

In 2005 – 2006 stond de Zuid-Afrikaanse cultuur centraal tijdens het festival Roetes. Met het Joods Cultuurfestival wordt tot eind 2009 de rijkdom en diversiteit van de joodse cultuur en de joodse gemeenschap belicht. Dit in samenwerking met verschillende cultuurhuizen, het Joods Historisch Museum Amsterdam en het Internationaal Joods Muziek Festival Amsterdam. Het festival wordt ondersteund door experts als Frans Van den Brande, Nadine Iarchy, Noémi Schlosser en het Instituut voor Joodse studies. Gedeputeerde Ludo Helsen ”Als provinciebestuur zijn we er ons ten zeerste van bewust van de lange geschiedenis van joodse aanwezigheid in onze provincie.  Uiteraard denken we dan in de eerste plaats aan de joodse gemeenschap en de diamantsector in Antwerpen.

De stad Antwerpen heeft zowaar een echte jiddisje sjtetl, met meer dan 30 synagogen, studie- en gebedshuizen, meer dan tien joodse scholen, en tal van joodse instellingen, weldadigheidscentra en sportclubs. Met de diamantbeurzen en het Diamantmuseum is de joodse wijk een unicum in Europa. En ooit meerden aan de Rijnkaai de boten van de Red Star Line aan, die honderdduizenden Joden naar Amerika vervoerden.  Maar de joodse sporen in onze provincie gaan nog verder dan Antwerpen.” meer info www.joodscultuurfestival.be