Europese dag van de Joodse Cultuur [fotoreportage]

Zondag 2 september was een dag die vrijwel in heel Europa in het licht stond van de herontdekking van het cultureel en historisch Joodse erfgoed. Aan het evenement namen dit jaar maar liefst dertig landen deel.

Dankzij opendeurdagen, wandelingen, tentoonstellingen, lezingen en concerten zal een breed publiek niet alleen in staat gesteld worden om kennis te maken met Klezmermuziek, hedendaagse kunst en theater maar ook synagogen, oude begraafplaatsen, rituele baden en oude Joodse wijken kunnen bezoeken.

De dag werd voor het eerst gelanceerd in 1996 in Frankrijk door de loge René Hirschler van B’nai B’rith Straatsburg, maar groeide uit tot een Europese dag van de Joodse cultuur in 2000. De kernidee van de Europese route van het Joods Erfgoed heeft tot doel de aandacht te trekken op de veelzijdigheid en de rijkdom van de Joodse cultuur in Europa. Want talrijk zijn de sporen van Joodse aanwezigheid in cultuur en kunst, in economische activiteiten en in architectuur met synagogen, studiehuizen en begraafplaatsen. Sedert 2004 wordt de gebeurtenis gezamenlijk georganiseerd door B’nai B’rith, de European Council of Jewish Communities en de Red de Juderias de España.

Onze fotograaf, John Moussiaux, maakte volgende beelden bij één van de evenementen in Antwerpen, de Hollandse synagoge aan de Bouwmeesterstraat. Bezoekers kregen er een rondleiding en uitleg over de Joodse tradities en gebeden: