AEL verliest rechtzaak tegen Joods Actueel

rechtDe rechter in kortgeding heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak die de Arabisch Europese Liga en Brahim Harchaoui aanspanden tegen Joods Actueel. De AEL vroeg dat Joods Actueel een artikel van de website zou halen omdat dit belasterend en eerrovend zou zijn.

De organsiatie vroeg een schadevergoeding van €5.000 per dag dat het artikel online staat evenals een publicatieverbod om het artikel in Joods Actueel magazine af te drukken. Voor ieder verschenen exemplaar vroeg de AEL een schadevergoeding van €500.

De rechter oordeelde vandaag dat de klacht van AEL ongegrond was en alle kosten moet dragen inclusief €1.200 rechtsplegingvergoeding voor de kosten van Joods Actueel.

Lees hier het bewust artikel – klik hier
Lees hier de vraag van de AEL – klik hier

De AEL trachtte op de zitting vrijdag nog een ‘keppeltjesincident’ uit te lokken. Eén van haar leden kwam de rechtszaal binnengewandeld met een petje in militaire camouflagekleuren. Het ging om een duidelijke provocatie waar de rechter niet in trapte. Toen de jongeman de rechter vroeg of hij zijn hoed mocht opzetten “want iedereen is gelijk voor de wet”, beval de rechter: “doe maar terug aan”. Hier dient natuurlijk wel te worden vermeld dat een militaire pet geen godsdienstige betekenis heeft terwijl dat voor een keppeltje wel het geval is. Hierdoor stellen dat Joden boven moslims worden gesteld, zoals de AEL nu doet op haar website, is de zoveelste manier om te trachten in het nieuws te komen en conflicten tussen gemeenschappen uit te lokken.

Zoals vermeld heeft de AEL nooit een recht van antwoord ingediend bij Joods Actueel, wat de vermoedens sterkt dat het de organisatie vooral om te doen was een conflictmodel uit te lokken. “Daar zal Joods Actueel niet in trappen”, aldus algemeen directrice Terry Davids. “Wij zullen ons journalistiek werk blijven verder zetten en blijven ijveren voor een harmonieuze samenleving tussen verschillende culturen en religies”.

Advertentie

Update – dinsdag 16:00 uur

  • Bericht van Belga op site HLN, De Morgen en De Standaard –> hier
  • Op de Website LVB.net kun je de volledige uitspraak van de rechter er op na lezen –> zie hier
  • Ondertussen blijven de felicitaties binnenstromen op de redactie. Joods Actueel overweegt het bedrag van de rechtsplegingsvergoeding over te maken aan een goed doel, bijvoorbeeld … slachtoffers van Hezbollah