André Gantman (N-VA) wil dat Abou Jahjah bij terugkeer wordt opgepakt

André Gantman (foto Joods Actueel/ Kim de Molenaer)
André Gantman (foto Joods Actueel/ Kim de Molenaer)

De Antwerpse fractievoorzitter van de N-VA in de gemeenteraad, André Gantman, is bezorgd over de plannen van Abou Jahjah om terug te keren naar ons land. “Jahjah is lid van Hezbollah, een terroristische organisatie”, vertelt Gantman aan Joods Actueel. “Dat is in ons land een strafbaar feit en daarom vind ik dat hij moet worden opgepakt als hij terugkomt.”

Jahjah gaf in het verleden in interviews toe dat hij Hezbollah ging bijstaan in de strijd tegen Israël. Gantman vervolgt: “Hezbollah steunt ook actief  het regime van de Syrische president Assad dat  tienduizenden doden op zijn geweten heeft. Dergelijk sujet is hier dus absoluut niet welkom”.

Niet in Groot-Brittanië

In 2009 weigerde het Verenigd Koninkrijk Abou Jahjah de toegang tot zijn grondgebied. Hij was er uitgenodigd als gastspreker van een extremistische organisatie. De autoriteiten oordeelden toen dat de achtergrond van Jahjah en zijn connecties met Hezbollah een gevaar voor de openbare orde kon betekenen.

Gantman is formeel: “Als Abou Jahjah in een andere EU-lidstaat is geweigerd, dan moet minister van Justitie A.Turtelboom contact opnemen met haar Britse collega om meer informatie op te vragen. We hebben onze mond vol van een eengemaakt Europa, maar dan kan het niet dat wie in één land geen voet binnen mag zetten dat ongestraft elders wel kan, dat is spotten met de Europese eenmaking. En laten wij niet uit het oog verliezen dat de EU de Hezbollahmilitie als terroristische organisatie heeft gecategoriseerd. En zoals eenieder weet is de chef van Hezbollah tegelijkertijd ook de militieleider hetgeen voldoende bewijst dat er geen onderscheid is tussen een zogenaamde politieke en een terroristische Hzebollahbeweging”.

Advertentie

Maatschappelijke ontwrichting

Gantman vreest vooral dat de plannen van Jahjah om opnieuw actief te worden in ons land de grote meerderheid van de islamgemeenschap meer kwaad dan goed zal doen. “Abou Jahjah en zijn AEL (Arabisch Europese Liga) staan symbool voor maatschappelijke ontwrichting wat in schril contrast staat met de inspanningen die geleverd worden om de integratie te bevorderen in het bijzonder naar Antwerpen toe waar het begrip stadgemeenschap gehanteerd wordt.”

PVDA

“Het zou mij ook niet verbazen indien de extreemlinkse PVDA opnieuw in zee zou gaan met de ex-AEL’er. Zohra Othman was destijds zowat de rechterhand van Jahjah en is nu districtsschepen voor PVDA in Borgerhout”.