“Nieuwe partij Abou Jahjah geobsedeerd door Joden”

“Het is al langer geweten dat Dyab Abouh Jahjah en de mensen om hem heen felle tegenstanders zijn van Israël, ja zelfs zeer uitdrukkelijk van het bestaansrecht ervan”, schrijft Marc Wajsberg in een opiniestuk voor Joods Actueel. “Maar beschuldig hen vooral niet van antisemitisme, want dan reageren ze verontwaardigd. Welnu, het antwoord van Erçan Tok gisteren in Ter Zake illustreert op zijn minst (!) een ongezonde obsessie met joden.”

Opiniestuk door Marc Wajsberg

Gisteren ook het interessante gesprek gevolgd tussen Staatssecretaris Zuhal Demir en Erçan Tok (lijsttrekker voor de nieuwe partij van Abou Jahjah in Gent) over de verkiezingen in Turkije en de invloed ervan op Belgische medeburgers met Turkse roots, in Terzake?

Mijn mond viel open van verbazing zodra de heer Tok het woord nam. Demir had zonet o.m. aangehaald dat uit een recente bevraging van de Vlaamse overheid bleek dat voor 40% van de Vlamingen met Turkse roots hun geloof boven de Belgische wet staat. Zuhal Demir haalt dit aan omdat ze meent dat het groeiende belang van de Islam in Turkije de voorbije jaren de Belgen met Turkse roots in die zin beïnvloedt.

Wat is het antwoord van mijnheer Tok? “Dat onderzoek is onvolledig want de joodse gemeenschap werd er niet in opgenomen. Daar ligt het waarschijnlijk veel hoger.”

Advertentie

Welnu Meneer Tok, met alle respect maar:

1) U kletst uit uw nek, want u heeft geen enkel onderzoek, noch statistisch gegeven om die stelling te onderbouwen.

2) Wat hebben de joden hier plots mee te maken? De discussie ging specifiek over Belgen met Turkse roots. Toegegeven, er zullen allicht ook enkele joodse Belgen met Turkse roots rondlopen. Maar die, zeer beperkte, groep zal Erçan Tok allicht niet bedoeld hebben.

3) Het is al langer geweten dat Dyab Abouh Jahjah en de mensen om hem heen felle tegenstanders zijn van Israël, ja zelfs zeer uitdrukkelijk van het bestaansrecht ervan. Maar beschuldig hen vooral niet van antisemitisme, want dan reageren ze verontwaardigd. Welnu, dit van de pot gerukte antwoord van Tok illustreert op zijn minst (!) een ongezonde obsessie met joden.

4) Mijn inziens, maar toegegeven ook ik heb geen statistische data hiervoor ter beschikking, klopt de boude bewering van Tok zelfs niet.

Gebed voor het koningshuis

Lees mee waarom. In de Talmud wordt de Aramese zin ‘Dina d’malchuta dina’ een aantal keer herhaald. Ze betekent letterlijk ‘de wet van het land is de wet’. Het jodendom geeft dus uitdrukkelijk aan dat je de wet van het land waar je woont moet respecteren, tenzij die wet je rechtstreeks zou aanzetten tot het overtreden van een religieus principe. Maar je moet voor dit laatste al met flink absurde voorbeelden uit de hoek komen om in die situatie te belanden. Erg reëel is dit niet.

Advertentie

Bovendien is de meerderheid van de Belgische joden niet (streng) praktiserend en spreekt het voor hen voor zich dat je de belgische wet dient te respecteren.

En tenslotte, elke Shabbat wordt in de synagoges van ons land een gebed uitgesproken voor ons koningshuis. Daaruit blijkt een bijzonder groot respect voor de instellingen van dit land.

Absoluut niets tegen medeburgers van Turkse afkomst en/of hun geloof. Wel iets tegen de flauwekul en de jodenobsessie of jodenhaat (schrappen wat niet past) van Erçan   Tok en be One.