Vooraanstaand Amerikaanse rabbijn verdedigt de Yad Vashem-toespraak van Benedictus XVI

paus_schneierEen vooraanstaande Amerikaanse rabbijn, die overigens een goede verstandhouding heeft met paus Benedictus XVI,  beoordeelt de toespraak die de katholieke kerkleider afgelopen maandag  in het Yad Vashem hield positief en zegt dat de verwachtingen omtrent deze toespraak veel te hoog gespannen waren.  “Het respect van de paus en zijn steun voor de Israëlische staat bleek duidelijk genoeg uit de uitspraken die hij wél deed en zijn van die aard dat dit soort kritiek daarmee te pareren valt” zei rabbijn Arthur Shneier gisteren.

Schneier is de initiatiefnemer en voorzitter van een interreligieuze stichting in New York.  Zowel in  Israël als daarbuiten hadden een aantal autoriteiten de toespraak als ‘lauw en halfslachtig’ bekritiseerd.  “Het is een tragische fout om zich vast te pinnen op een toespraak” zei Schneier. “We hebben bondgenoten nodig en de paus heeft zowel in zijn toespraak   die hij hield voor de opperrabbijnen als  bij zijn ontmoeting met  de Israëlische president beklemtoont hoe nauw Joden en Christenen met elkaar verbonden zijn. Het is beter om daar op te focussen en aan de hand daarvan onze relatie met elkaar te verdiepen. Betekent dit dat ik geen betere speech had kunnen geven? Ja dat zou ik gekund hebben maar dat betekent daarom wel niet het einde van de wereld”.  Schneier die vorig jaar de eerste Amerikaanse rabbijn was die een paus als gast ontving in zijn synagoge zei tegen de Israëlsiche krant Haaretz dat hij de ontgoocheling wel kan begrijpen. “Maar ik  laat me er in geen enkel geval door verlammen” zei hij enkele uren nadat hij de kerkvorst vergezeld had bij diens bezoek aan de klaagmuur. “Ik bekijk het bezoek in zijn geheel en niet één enkel onderdeel  hoe belangrijk dat onderdeel (Yad Vashem) voor mij als Holocaustoverlever ook mag wezen. Als ik het ganse bezoek beoordeel kan ik enkel besluiten dat er van echte misstappen, zoals die vooraf werden aangekondigd,  geen sprake is. 

De paus kreeg kritiek omdat hij niets zei over zijn eigen verleden in nazi-Duitsland en voor zijn verontschuldigingen voor de Holocaust. De 79-jarige Schneier benadrukt echter dat Benedictus XVI zijn pelgrimage naar het Heilig Land plaatst in het teken van een onverbrekelijke band tussen de kerk en het Joodse volk. Daarmee verwijzend naar een uitspraak die de paus deed  tijdens zijn toespraak op de berg Nebo.