Belga geeft fouten in Israël berichten toe

belgaNa opmerkingen over enkele fouten in recente Belga artikels heeft hoofdredacteur Marc Hollanders aan Joods Actueel toegegeven dat het persagentschap in de fout ging. In een redactionele opmerking werd in een Belga artikel van 5 mei een standpunt ingenomen over de duizenden raketten die Hamas op Israël heeft afgevuurd de voorbije jaren (lees hier). “Dat is inderdaad uit de bocht omdat het gebruik van een verkleinwoord in deze context inderdaad een waarde-oordeel inhoudt en bijgevolg niet neutraal is”, aldus Hollanders.

Enkele dagen later was er nog een uitschuiver toen in de titel van een Belga artikel de ultra-nationalistische partijen in Isaël “neo-nazi’s” werden genoemd (lees hier). Ook deze titel zal op de Belgaredactie nog een gesprek opleveren met de betrokken journalist.

Hollanders beloofde dat Belga “alles zal doen om dergelijke fouten in de toekomst  te voorkomen”. Volgens verschillende bronnen gaat het niet om ‘bewuste’ fouten eerder om onwetendheid en/ of de hoge werkdruk. Zo werden in het verleden Israëli’s door Belga ‘Israëlieten’ genoemd en moslimdemonstranten ‘protestanten’. In ieder geval heeft Belga met deze toegeving gedaan wat hun collega’s van De Morgen niet konden/ wilden, namelijk een fout erkennen (lees hier).