Indiase dokter bekeert zich met zijn familie tot het Jodendom en noemt kinderen naar Holtzbergs

Dr. Vagirds Frads hier nog aan het werk in een ziekenhuis in Mumbai huwelijk.jpg: Het ‘joods’ huwelijk van de Vagirds gebeurde in Hebron één jaar na de moorden in Mumbai
Dr. Vagirds Frads hier nog aan het werk in een ziekenhuis in Mumbai huwelijk.jpg: Het ‘joods’ huwelijk van de Vagirds gebeurde in Hebron één jaar na de moorden in Mumbai

In sterke navolging van het Bijbelse verhaal van aartsvader Abraham gooide een dokter uit Mumbai zijn vaders ‘afgoden’ aan diggelen en besliste Jood te worden in Israël.  Dr. Vagirds Frads, thans Aharon Abraham, verliet zijn positie als directeur van het medisch centrum ICU in het Indiase Mumbai nadat terroristen zijn geestelijke leider, Rabbi Gabi Holtzberg en diens vrouw, Rivky Holtzberg, een jaar geleden vermoordden. Abraham (Vagirds) was geboren als Hindu en net zoals de Bijbelse Abraham kon de jonge Vagirds niet begrijpen hoe zijn vader beelden kon vereren die door mensenhanden gemaakt waren, of waarom zijn moeder voor de beelden zelfs eten kookte, vertelde hij aan een journalist van Sichat HaShavuah, “soms at ik het eten stiekem op”.

In tegenstelling tot wat de aartsvader echter deed, wachtte hij tot hij zijn universitair diploma behaald had vooraleer zijn vader met zijn mening te confronteren. Hij vroeg hem hoe hij zulke ‘nonsens’ kon geloven. Toen hij geen antwoord op zijn vraag kreeg nam hij in een woedeaanval een hamer en sloeg zijn vaders beelden aan diggelen. “Dat zal de goden boos maken”, had zijn vader hem toegeroepen, maar Vagirds had geantwoord: “Als ze dan zo boos zijn, laat hen dan iets doen en zichzelf terug in elkaar zetten…”

Het was tijdens zijn studies in de geneeskunde aan de Universiteit van Mumbai dat Vagirds voor het eerst een Bijbel kon lezen. Dit werd hem door christelijke studenten gegeven. Hij was verbaasd toen hij de verhalen van Abraham en vele anderen las. “Er ging een nieuwe wereld voor mij open”, zo zei hij in mei aan Vin News, een internetnieuwsagentschap.

Zijn latere vrouw, een verpleegster, was eveneens erg geïnteresseerd in het bestuderen van de Bijbel, zozeer zelfs dat ze na hun huwelijk besloten hun familienaam in ‘Abraham’ te veranderen, ter ere van de aartsvader. Vagirds nam ook de naam Aaron aan, omdat “die priester een wonderlijke man was, vol pracht en praal”, zo verklaarde hij. Het koppel besliste uiteindelijk om zich te bekeren en begon het jodendom te bestuderen onder begeleiding van Rabbi Gabi en Rivky Holtzberg, zendelingen en vertegenwoordigers van Chabad in Mumbai.

“Ons hele leven bouwden we op rond het Chabadhuis”, vertelde Abraham. “Het was de enige plaats waar we koosjer voedsel konden vinden. Gabi en Rivky werden onze leiders, we deden niets meer zonder hen. Dankzij hen begonnen we aan een waar bekeringsproces en ontdekten we de buitengewone schoonheid van de Thorageboden”.

Advertentie

De moord op de Holtzbergs en vier andere van de gasten in het Nariman House veranderde hun leven volledig. “Ze hebben mijn meester van mij afgenomen… Maar hetgeen we van Gabi en Rivki geleerd hebben, zal onze hele leven bijblijven”.

Het Joods huwelijksfeest van Dr. Vardis
Het Joods huwelijksfeest van Dr. Vardis

Afgelopen maand vervolledigden de twee hun bekering en ze hertrouwden met een volledig koosjere en joodse ceremonie aan de grot der Aartsvaderen in Hebron, net op de eerste verjaardag van de moord op hun vrienden en geestelijke leiders, Gabi en Rivky. Ook de drie kinderen van het koppel kregen nieuwe namen: Sarah, ter nagedachtenis van Abrahams vrouw, Shmuel Gavriel (Gabi) en Sharonah Rivka (Rivky) zodat de herinnering aan Gabi en Rivky Holtzberg voor altijd zal blijven voortleven.