Beklijvende Koppen reportage: “Bekeerd tot het Jodendom”

koppen

Op donderdagavond zond de VRT een emotionele reportage uit over een Antwerps-Joods gezin. Geen doorsnee Joodse familie, zoals u zelf kan herbekijken via de website van het programma.

Filmen bij een joods-orthodox gezin in Antwerpen. Koppen probeert het al sinds het programma bestaat. Telkens opnieuw bleven de deuren dicht en kwamen argumenten als: “de media schilderen ons toch negatief af” of “we zien de relevantie niet.”

Maar Yonat en haar man Moshe lieten ons wél binnen. Ze gaven ons een unieke inkijk in hun gezin, in hoe ze geloven, bidden en leven in het hart van de joodse wijk in Antwerpen. Op haar achttiende trok de Vlaamse Yonat naar Israël om er zich te bekeren tot het orthodoxe jodendom.

Ze is vrijzinnig opgevoed, maar kiest toch voor een leven in het teken van de Thora, met 613 wetten: “Als je een glas water wil drinken, spreek je eerst een zegening uit. Voor je eet, was je ritueel je handen. Het is een constante reminder dat er iemand hierboven waakt over wat we doen.”

Advertentie

klik hier om het programma te herbekijken