Jonge studente schittert; Jessica Rosenblum mogelijk jongste dokter van het land

jess
De 16-jarige Jessica Rosenblum

Joodse bolleboos Jessica Rosenblum mag op haar zestiende naar de universiteit om geneeskunde te studeren. De jongedame slaagde in de aartsmoeilijke toelatingsproef geneeskunde die vorige week doorging. Dat het meisje haar ganse schoolgaande jeugd op Joodse schoolbanken doorbracht  toont dat het beeld over het Joodse onderwijs, zoals vaak voorgesteld in de media, genuanceerder is dan het zwart-wit verhaal dat de publieke opinie de afgelopen jaren kreeg voorgeschoteld. 

Slechts een minderheid van de minstens twee jaar oudere kandidaten deed het Jessica na, want nog geen 20 procent van hen was geslaagd. Opmerkelijk is ook dat Jessica haar middelbaar onderwijsdiploma al op zak heeft en dat zij de studie geneeskunde dus ook effectief mag aanvatten. Bovendien wordt Jessica pas eind december 17, dat betekent volgens de krant Gazet van Antwerpen dat ze daarmee mogelijk de allerjongste dokter ooit wordt.

Tegen onze redactie wist de studente te vertellen dat het feit dat haar vader dokter is slechts één element was om haar verdere studiekeuze te bepalen. “Ik was van jongsaf aan geïnteresseerd in wetenschappen en ook om andere mensen te kunnen helpen en verzorgen. Dat daarvoor geneeskunde voor mij de ideale richting is weet ik “nog maar” sinds mijn veertiende. Maar ik ben niet  zeker of ik huisarts wil worden, ik denk het niet, of dat ik ga specialiseren als pediater of geneticus. Ik begin nu aan de universiteit van Antwerpen en dan zien we wel”.

Moeder Aline Rosenblum is bijzonder trots op haar dochter en drukt ons op het hart om te schrijven dat Jessica aan een Joodse school studeerde: “Dat is dan eens een andere invalshoek dan alle negativiteit die deze scholen onterecht over zich heen krijgen de laatste tijd”. Daarmee verwijst mama Rosenblum zonder het uit te spreken naar de hetze die vaak door de media tegen het Joodse onderwijs wordt gevoerd.

Tachkemoni

Advertentie

Jessica die eerst aan de Yavne schoolliep ging na het tweede middelbaar naar de Tachkemonischool, allebei Joodse scholen in Antwerpen. “De studiegeest op mijn school was echt dik in orde, de leraren hebben me steeds gestimuleerd en uit mijn toelatingsproef blijkt ook nog eens dat ik wetenschappelijk goed was voorbereid in het Joodse middelbaar. Trouwens in mijn klas zaten een aantal knappe koppen en zonder uitzondering plannen die zeer goed hun toekomst omdat ze echt iets van hun leven willen maken en de visie hebben om een belangrijke bijdrage aan de maatschappij te leveren.”