Geen Joodse premier voor Nederland. Rutte (VVD) wint nipt van Job Cohen (PvdA)

Waar een allerlaatste peiling gisteren nog een meerderheid gaf aan PvdA-lijsttrekker Job Cohen, blijkt de waarheid anders uit te pakken.

Maar het was nipt, bij het beëindigen van het verkiezingsprogramma op de Nederlandse TV om halfvier vannacht durfde Marc Rutte toch maar onder voorbehoud zichzelf als de numero uno aan zijn campagnemedewerkers bekend maken. Job Cohen wenste hem op dezelfde manier onder voorbehoud proficiat.

De liberale partij van Rutte is nu de grootste met 31 zetels , de PvdA verloor de strijd om de laatste zetel en strandde op 30.

De kiescampagne in Nederland was ongemeen hard. Job Cohen kwam pas de laatste dagen voor de verkiezingen echt op dreef en haalde het dus net niet.

Het CDA van Jan-Pieter Balkenende werd zwaar afgestraft en verloor twintig zetels, de laagste score ooit. Balkenende trekt zijn conclusies en stapt op als voorzitter en als kamerlid.

Advertentie

De grootste zetelwinst gaat naar de partij van Geert Wilders die een verrassend resultaat behaald: zijn PVV gaat van 9 naar 24 zetels. Dat is onverwacht veel want de campagne werd vooral door economische thema’s beheerst en dat is niet bepaald “Wilders cup of tea’ waarna vriend en vijand van oordeel waren dat Wilders niet meer echt meespeelde.

In de vier grootste steden van Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) won Cohen’s partij het wel van de VVD. Dat is op zijn minst een opsteker voor Cohen die na het onverwachte vertrek van Wouter Bos als partijvoorzitter zijn burgemeesterschap van Amsterdam ruilde voor het voorzitterschap van de PvdA en daarmee in de nationale politiek terecht kwam. Hij kan de grootstedenuitslag alvast interpreteren als een pluim van de kiezer voor zijn burgemeesterschap in Amsterdam waar hij onder uiterst moeilijke omstandigheden, na de moord op Theo Van Gogh, het samenleven tussen verschillende bevolkingsgroepen in goede banen wist te leiden.

Twee conclusies, de kiezer heeft het politieke landschap van Nederland grondig gewijzigd en niemand kan zeggen welke coalitie er – naar verwacht tegen 1 juli – uit de bus zal komen. En tenslotte, de opiniepeilingen in Nederland waren vrij nauwkeurig maar aangezien de twee grootste partijen aan elkaar gewaagd waren, konden ze op voorhand niet de juiste winnaar aanduiden.

Op de website van de NOS kan je het alvast grote coalitiespel spelen.