Hoe Israëlische hartchirurgen dagelijks Palestijnse en Arabische kinderen redden

Het verhaal van het ‘Save A Child’s Heart project‘ is misschien weinig bekend in België en Nederland maar wel erg bekend in Israël en daarbuiten. Zowel bij Joden als Arabieren. Save A Child’s Heart (SACH) is een Israëlische humanitaire organisatie die haar thuisbasis heeft in het Edith Wolfson Medisch Centrum ten zuiden van Tel-Aviv. De organisatie voorziet in open hart behandelingen voor kinderen over de hele wereld. Zeventig Israëlische artsen werken naast hun reguliere banen vrijwillig voor Save A Child’s Heart .

Pediatrische hartchirurgen aangesloten bij SACH hebben via de groep al meer dan 2200 operaties uitgevoerd sinds 1994. Daaronder kinderen uit Somalië, Rwanda, Vietnam, Zanzibar en vele andere landen. Echter, ruim de helft van de kinderen die door Save A Child’s Heart worden behandeld, zijn Arabische patiëntjes afkomstig uit Irak, Jordanië en elders. Toch zijn de meeste van hen Palestijnse kinderen geweest. Save A Child’s Heart heeft kritieke open hartchirurgie uitgevoerd op wel 1.000 Palestijns-Arabische kinderen. Het 1.000ste Palestijnse kind dat klaar is om te worden geopereerd is de 12 jaar oude Gaida Nofal uit Nabloes, een Palestijnse stad in Samaria op de Westelijke Jordaanoever. (Op brabosh ziet u ook een videoclip van het meisje, nvdr).

Het Edith Wolfson Medisch Centrum, dat Save A Child’s Heart host, wordt gefinancierd door de Israëlische regering die tegelijk voorziet in de ziekenhuis faciliteiten van SACH om tegen sterk gereduceerde prijzen haar steun voor het project te maximaliseren. Save A Child’s Heart traint eveneens artsen en verpleegkundigen in hart-gerelateerde behandelingen, met inbegrip van Palestijnse artsen uit de Westbank.

Op de website van de organisatie saveachildsheart.org kun je elke week zien welke kinderen er op dit moment in Israël zijn voor behandeling. Naast een foto vind je er een korte biografie van de kinderen. Toen wij checkten waren er op deze bewuste week 29 jonge patiëntjes.

Advertentie

Israël wordt systematisch belasterd voor haar vermeende harteloze behandeling van de Palestijnen. Save A Child’s Heart (SACH) is onderdeel van een meer complexe realiteit die Israëls tegenstanders negeren. Een belangrijke boodschap voor de critici van Israël is: je kunt geen Palestijnse staat opbouwen door de Joodse staat te blijven demoniseren. Percepties over Israël en de politiek die worden gevormd door die waarnemingen, zouden hierin verandering kunnen bewerken of op zijn minst een en ander leren nuanceren.

Bron: Brabosh.com