VS ambassadeur Gutman en voetballer Barda voor Jom Kipoerdienst in Antwerpen

De Amerikaanse ambassadeur in ons land, Howard Gutman, en de Israëlische voetbalspeler Elyaniv Barda, volgden beiden de Jom Kipoerdienst in Antwerpse synagogen. Jom Kipoer is de belangrijkste dag in het Joodse jaar, een dag van vaste, bezinning en gebed en viel gisteren, 19 september, samen met de Sabbat.

Ambassadeur Gutman, die in de toespraak van Rabbijn Lieberman werd verwelkomd met zijn Joodse naam, Chaim, kreeg tevens de eer om de heilige Ark te openen tijdens het gebed aan de grote sjoel in de Van den Nestlei. Ook operadirecteur Aviel Cahn werd in de sjoel gespot. Hij bewonderde de akoestiek en de mooie zangtonen van cantor Muller en zijn koor.

Sterspeler Elyaniv Barda kwam ook naar de dienst, hij deed dat aan de ‘Georgische’ synagoge in de Isabellalei. Barda maakte eerder duidelijk dat hij op Jom Kipoer forfait zou geven voor de geplande voetbalmatchen.

Judeo Puriensis

Volgens consistorievoorzitter baron Julien Klener waren er gisteren niet alleen in Antwerpen en Brussel maar overal ten lande Jom Kipoerdiensten dus ook in Oostende, Luik, Gent, Aarlen en andere plaatsen. Hijzelf bezocht de Grote Synagoge van Brussel  in de Regentschapstraat waar ook een aantal diplomaten de Jom Kipoerdienst bijwoonden om uitdrukking te geven aan hun Joodse identiteit.

Advertentie

Opperrabbijn Guigui nam het woord om de honderden aanwezigen te verwelkomen en hen de belangrijke principes van deze heilige dag mee te geven.
De grote toeloop, op een aantal momenten zat de Brusselse synagoge afgeladen vol, verklaart prof. Klener met het  “Judeo Puriensis” fenomeen. (Een latijnse uitdrukking die aangeeft dat een aantal Joden enkel met Jom Kipoer een synagogedienst bijwonen). Jom Kipoer heeft een grote invloed en volgens hem zijn godsdienstwetenschappers ervan overtuigd  dat de vijf gebedstijden tijdens de Grote Verzoendag naar alle waarschijnlijkheid model stonden voor de vijf dagelijkse gebedstijden in de Islam.

Kol Nidrei

Op de avond van Jom Kipoer wordt het Kol Nidrei gebed gereciteerd. Hieronder het gebed zoals opgezegd door voorzanger Sholom Mendelson