Portret van een rabbijn in twee werelden op de Joodse Omroep (Ned2)


Aryeh Ralbag is als geen ander thuis op luchthavens. In zijn synagoge Young Israel of Ave. K in New York komen elke sjabbat zo’n 1500 bezoekers. Maar intussen fungeert hij in Amsterdam tevens als opperrabbijn van de NIHS, de orthodox-Joodse gemeente. Bovendien is Ralbag vader van een groot gezin en eigenaar-directeur van het familiebedrijf Triangle K, dat het kasjroet verzorgt voor voedselproducenten.

Samen met zijn vrouw Fanny bestiert Ralbag de diverse werelden waarin hij actief is. Hij is raadgever en luisteraar, motivator en toezichthouder, welbespraakt en belezen. Dat valt duidelijk op in de wijk Flatbush, waar decent geklede moeders met hun kleintjes wandelen en jonge mannen preuts hun blik onder de de zwarte hoge hoed op de grond gevestigd houden. De sfeer is er warm en veilig en doet denken aan oude schilderijen.

Tussen de vrijgevochten Amsterdammers heeft de altijd in het zwart geklede Ralbag het moeilijker. Maar hij behoudt zijn inzet en werkt onvermoeibaar door, soms nors, soms vrolijk, soms hartelijk. Zo heeft hij ervoor gezorgd dat er een nieuwe eroev werd vastgesteld, een symbolische omheining, waardoor orthodoxe Joden op sjabbat buiten meer bewegingsvrijheid hebben. Ook volgen we hem bij het geven van een get, een religieuze echtscheiding.

Programmatitel: Rabbijn in twee werelden
Regie: Heleen Minderaa
Programmalengte: 40 minuten
Uitzenddatum: Zondag 17 oktober 14.10-14.50 uur Nederland 2