Documentaire over Nederlandse jongen die zijn Joodse achtergrond liever verborgen houdt [zondag op Ned2]


Niet alle Joodse jongeren hebben het gemakkelijk in Nederland anno 2012. Voor sommigen van hen is het lastig om openlijk voor hun Joodse identiteit uit te komen in een land waar een deel van de bevolking sterke anti-Israëlische gevoelens koestert. Op school, op straat of op het voetbalveld worden zij geconfronteerd met andere jongeren die ‘Joden’ eigenlijk maar niks vinden.
De hoofdpersoon Bram (14) uit de jeugddocumentaire Cap of Keppel is zo’n jongere. Op zijn VMBO school houdt hij zijn Joodse achtergrond maar liever geheim omdat hij bang is ermee gepest te worden. Hij groeide op in een klein dorp en was het enige Joodse kind op de plaatselijke basisschool. Of het nu echte discriminatie is of niet, Bram heeft het gevoel dat hij anders behandeld wordt en dat hij zich voor zijn Joods zijn moet verdedigen.

Cap of Keppel gaat over een opgroeiende jongen die leeft in twee werelden. In de ene houdt hij liever verborgen dat hij Joods is en in de andere komt hij er openlijk en vol overtuiging voor uit.

De jeugddocumentaire Cap of Keppel, van regisseur Susanne Engels, wordt op zondag 17 juni om 14:45 uur uitgezonden door de Joodse Omroep op Nederland 2.