Israël verplaatst veiligheidshek na oordeel rechtscollege

Een bulldozer is deze week met de afbraakwerken gestart
Volgend nieuws is in de Belgische media nauwelijks aan bod gekomen. Nabij het Arabische dorpje Bil’in is het Israëlische leger begonnen met het verplaatsen van meer dan drie kilometer veiligheidshek. Dit in uitvoering van een rechterlijk vonnis van het Israëlisch Hoog Gerechtshof .

Het veiligheidshek in Israël werd gebouwd na een reeks bloederige aanslagen in Israël waarbij in totaal honderden burgers werden vermoord. Het is steeds een moeilijke balans vinden tussen de veiligheid garanderen enerzijds en het leven van de gewone Palestijn zo min mogelijk te verstoren anderzijds.

Waar de grens tussen die twee ligt is niet steeds duidelijk, daarom dat in een democratie als Israël het ultiem oordeel niet ligt bij de bestuurders en de politici maar bij de rechtbank. En deze oordeelde dus dat de argumentatie van het leger niet opweegt tegenover het leed aan Palestijnse families. De uitspraak dateert van 2007 maar er volgden verschillende juridische procedures tegen de uitspraak.

De Palestijnen zullen op deze wijze 55 hectare grond terug in bezit krijgen. De betwiste afsluiting zal verder van de dorpskern Bil’in en dichter bij een Israëlische stad worden heraangelegd. De eerste fase van de werken had vorige woensdag 22 juni plaats. Volgens kolonel Saar Tsur, brigadecommandant werd al 3,2 kilometer van het hek verwijderd. Dit zal vervangen worden door een muur van 2,7 kilometer vlakbij een te beschermen Israëlisch dorp. De kolonel dat het totale kostenplaatje voor de operatie op 9 miljoenen euro.

Het dorpje Bil’in is al langer symbolisch toneelplaats voor het protest tegen de veiligheidshek en vormde in het verleden vaak het toneel van protestacties door Palestijnen, extreem-linkse Israëli’s en internationale actievoerders.  De veiligheidsmuur zal bij voltooiing 723 kilometer lang zijn. Vandaag is nog maar 413 kilometer gerealiseerd.