Protest in Israël over stijging van levensduurte + update

Update: Onze reporter in Israël sprokkelde enkele reacties

Naaister: 35
Mijn kinderen kan ik niet laten studeren, als alleenstaande is het moeilijk in een land waar familierelatie groot is alleen een kind groot te brengen. Israël heeft een familiestructuur en alles is daarop gebouwd, val je darbuiten dan kom je in de problemen.

Taxichauffeur: 57
Je ziet dat mensen bij zonder agressief zijn in het verkeer, maar ook als ze ergens moeten wachten of zo. In Israël is het leven hard, mensen worden hard voor elkaar. Het leven is er niet makkelijk Je moet snel en assertief zijn, anders kom je er niet. Ik zou heel graag willen verhuizen naar een land waar het beter wonen is, maar ik heb niet het geld om een nieuwe toekomst op te bouwen. Het doet me pijn als mijn kinderen daar ook geen toekomst in zien.

Student: 19 jaar
Israël heeft hoge huurkosten. Dat maakt het niet makkelijk voor ons als studenten om studeren en leven te combineren. Netanyahu moet de economische prioriteiten veranderen.
We blijven doorgaan, we geven niet op.

Advertentie

Student: 21 jaar
We eisen betaalbare woningen. En vechten tegen de sociale oneerlijkheid.
Heb je al die mensen die op straat leven al gezien? De daklozen, zo zijn er hier velen, de meesten weggestoken. Het leven is hier moeilijk. Ik weet niet waarom men ooit dit, het ‘beloofde land’ genoemd heeft.

Ouder van studenten
Wij betogen mee voor onze kinderen. We hebben het makkelijk en hebben niets te kort, maar voor vele mensen is het moeilijk een gewone levensstandaard op te bouwen. Je komt net toe met je loon om te overleven, velen kunnen zich geen extraatjes permitteren. Als toerist zie je enkel maar het mooie, het heilige, dat wat de brochures je voorspiegelen, maar ik zeg het je eerlijk: en je ziet het hier aan de duizenden betogers: dit is ook Israël.

Klusjesman, schilder, elektricien: 43 jaar
Ik heb vier banen, ja, je moet niet zo kijken. Ik ben niet alleen hoor. Vele hebben meer banen nodig om te kunnen overleven. Maar ondanks dat we zo hard werken, kunnen we niet garanderen dat onze kinderen of wijzelf grote medische kosten kunnen betalen. Als we ouder zijn, mijn vrouw en ik, dan weet ik niet hoe we het gaan redden, dat maakt me bang en onzeker.

Student: 23 jaar
Ik ben al  vanaf het begin aanwezig in de tentenkampen. Maar het zou beter zijn mocht ik een baantje nemen, om mijn studentenleven aan te kunnen. Niet om uit te gaan of zo, maar om te kunnen leven. We eisen betere banen, betaalbare woningen en een betere gezondheidszorg.

De toekomst is aan de jeugd, wij moeten nu er al aan werken. Onze premier; Benjamin Netanyahu, verkondigde maatregelen te treffen. Hij zal echt zijn best moeten doen om met iets degelijks naar voren te willen komen. Terwijl ons land op bepaalde gebieden vooruit gaat en in de wereld nummer één is, gaat de welvaar van de meeste bewoners achteruit.

 

—–

Advertentie

In verschillende Israëlische steden kwamen tienduizenden burgers dit weekeinde op straat om te protesteren tegen de steeds stijgende kosten van consumptiegoederen, belastingen en huisvesting.

De voorbije decennia is de kloof tussen arm en rijk ook fors gestegen. Premier Netanyahu zag zich genoodzaakt vorige week een buitenlandse missie af te gelasten en de directeur-generaal van de nationale schatkist, Haim Shani, nam ontslag.

De regering heeft ondertussen een speciale task-force opgericht om de problemen aan te pakken maar de demonstranten zijn niet van plan om het zo snel op te geven.

De minister van Financiën, Yuval Steinitz, erkent de moeilijke situatie waarin veel van zijn landgenoten zich bevinden maar zegt dat hij er op moet toezien dat Israël geen geen tweede Griekenland of Portugal wordt die buitenladse hulp nodig heeft om het bankroet af te wenden.

Vooral de torenhoge militaire kosten van het land vormen een groot deel van het budget, gehoopt wordt dat de nieuwe gasvondsten voor de kust van Israël het tij kunnen doen keren. Vanaf 2015 zouden de nieuwe gasvelden operationeel worden.

Een fotoverslag van de demonstratie in Tel Aviv:

(foto’s Assaf Shilo/ Israel Sun)