Meer dan kwart miljoen Israëli’s op straat voor sociale rechtvaardigheid

Dafni Leef, de jonge vrouw en bezielster van het straatprotest

Terwijl wereldwijd de financiële beurzen geduchte klappen incasseren boomt de Israëlische economie volop. Vorig jaar werd een groeicijfer van 4,6 procent gerealiseerd en in het eerste kwartaal van 2011 alleen al bedroeg die groei 1,2 procent.

Toch mort de bevolking. De rijkdom wordt niet rechtvaardig verdeeld, zo luidt het. Goedkopere woningen, verlaging van de belasting, hogere lonen, gratis kinderopvang en sociale hervormingen zijn de terugkerende eisen.

De protesten begonnen drie weken geleden in Tel Aviv waar jongeren een bescheiden tentenkamp neerpootten in Sderot Rothschild, een van de belangrijkste straten van de stad. Het kan geen toeval zijn dat het protest precies hier ontstond. Oorspronkelijk heette de straat Rechov Ha’Am wat betekent: “straat van het volk”.

foto Assaf Shilo/Israel Sun

Het ludieke studentenprotest is ondertussen uitgegroeid tot een ware volksbeweging met gisteren maar liefst driehonderdduizend demonstranten over het ganse land die opkomen voor politieke veranderingen: minder kapitalisme en meer transparantie in de besluitvorming.

Vele commentatoren vergelijken deze “zomer van verontwaardiging” met de “Arabische lente” in landen zoals Egypte, Syrië en Libië. Dat is klinklare onzin.

In Israël wordt niet geprotesteerd tegen de corrupte leiders, het uitblijven van democratie, folterpraktijken door de staatsveiligheid en het zo gewenste ‘regime change’. Vergelijk het eerder met de protesten die we kennen in Griekenland of vorig jaar nog in Frankrijk.

Advertentie

In Israël kan de bevolking vrijuit zijn ongenoegen laten blijken. Geen tanks die dreigend door de straten rollen, geen soldaten die het protest neerknuppelen, geen scherpschutters die op de eigen bevolking schieten. De protesten eindigen ’s avonds in vrolijke happenings, met toespraken, toneel en optredens.

Verder heeft het massale protest tot gevolg dat de regering, onder leiding van Benjamin Netanyahu besloten heeft op een ernstige wijze rekening te houden met de verzuchtingen van de demonstranten. Hiertoe werd een bijzondere werkgroep, onder leiding van Minister van Financiën Yuval Steinitz in het leven geroepen. Er worden snel concrete maatregelen in het vooruitzicht gesteld. De premier voelt de hete adem duidelijk in zijn nek.

En als de bevolking die plannen niet lust dan dreigt de regering te vallen en komen er simpelweg nieuwe verkiezingen. Wie beweerde ook al weer dat Israël geen echte democratie is?