Ook in Israël fel debat over incident Onkelinx

Enkele uren nadat de Israëlisch krant een facebookpagina opende over het handenloze treffen tussen Laurette Onkelinx en haar Israëlische confrater, vice-minister Jaacov Litzman, hadden al veertigduizend bezoekers laten weten de discussie ‘leuk’ te vinden, een topscore.De vraag die Ha’aretz aan de facebookgemeenschap voorlegt luidt: “Beging Litzman een diplomatieke flater of bewijst Onkelinx dat ze op het maniakale af intolerant is”? De vraag levert voor-en tegenstanders voor beiden op.

Ondertussen publiceerde ook de website Arutz Sheva over de kwestie waarbij ook de omstandigheden van de ontmoeting worden beschreven tussen beide excellenties. “Litzmans begroeting was zo toeschietelijk als mogelijk, beleefd wees hij haar uitgestoken hand af terwijl hij de religieuze restricties die het hem onmogelijk maakte uitlegde”.

“Onkelinx had geen belangstelling voor de houding van Litzman, dat is wel het minste wat je er kan van zeggen”, vervolgt het artikel.  De krant citeert ook iemand uit de Gerrer chasidische gemeenschap die Litzman zeer nabij is: “De Belgische minister is gewoon aan dit soort zaken. België heeft een grote chassidische gemeenschap en de regel om geen hand te geven aan het andere geslacht is bekend. De vraag is dus waarom Onkelinx minister Litzman in deze positie deed belanden terwijl ze zeer goed op de hoogte was hoe zijn reactie zou zijn. Was het de bedoeling om te provoceren”?

Het persagentschap EJP (European Jewish press) bericht ook over het voorval in Genève en herinnert in zijn berichtgeving eraan dat minister Onkelinx al eerder controverse veroorzaakte  toen ze in 2007 de Vlaamse meerderheidsgroep schoffeerde. EJP verwijst daarmee naar de uitspraak van Laurette Onkelinx dat Vlamingen  zwammen (“mérules”) zijn die van binnen uit huizen aantasten tot ze onbewoonbaar worden”.