Hoogtepunten politiek debat van B’nai B’rith

Een blik in de volle zaal (Foto: Jan Landau)
Een blik in de volle zaal (Foto: Jan Landau)

In Antwerpen vond gisterenavond een politiek debat plaats georganiseerd door de lokale afdeling van B’nai B’rith. De zaal zat om vijf voor acht reeds afgeladen vol waardoor de organisatie zich genoopt zag om extra stoelen bij te halen.

Meer dan 150 mensen waren aanwezig om de kopstukken van de Open VLD, de N-VA en CD&V te horen als het ging over het thema ‘de toekomst van de Joodse gemeenschap in Antwerpen’.

Moderator dr. René Trau leidde de avond in goede banen. Elke spreker kreeg eerst de gelegenheid om een aantal standpunten uiteen te zetten waarna mensen uit het publiek vragen konden stellen.

Beluister hier de hoogtepunten uit hun betoog.

Eddy Baelemans voor Open VLD:
[audio: https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/09/vld.mp3]

Advertentie

Ludo Van Campenhout voor N-VA
[audio: https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/09/ludo.mp3]

Philip Heylen voor CD&V (stadslijst)
[audio: https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/09/heylen.mp3]

Excuses

Ludo Van Campenhout en Philip Heylen gingen met elkaar in de clinch (fot: Jan Landau)
Ludo Van Campenhout en Philip Heylen gingen met elkaar in de clinch (fot: Jan Landau)

Tijdens de vragensessie wilde onze hoofdredacteur weten of nieuwe Joodse kandidaten op een Open VLD lijst plaatsen geen opportunisme is, als je weet dat in Beringen, Selahattin Koçak bij dezelfde partij werd binnengehaald, ondanks het feit dat hij zeer kritisch is t.o.v. Israël en Michael Freilich in Humo omschreef als ‘erger dan Abu Imran van Shariah for Belgium’.

Ook voor Ludo van Campenhout was er een vraag, namelijk of die zich aangesproken voelde door de opmerking van Philip Heylen dat het mooi zou zijn indien een Vlaams Nationalist zich eens, vanuit zijn positie, zou excuseren voor de collaboratie tijdens de oorlog. De repliek van Ludo was duidelijk maar leverde een scherpe tegenreactie op van zijn collega Heylen. Beluister hier:
[audio: https://joodsactueel.be/wp-content/uploads-pjact001/2012/09/debat.mp3]