Onenigheid over diner Marine Le Pen en Alexander Zanzer [UPDATE]

Alexander Zanzer (rechts) ging deze week dineren mer Marine Le Pen
Alexander Zanzer (rechts) ging deze week dineren mer Marine Le Pen

Eerder deze week werd Alexander Zanzer, directeur van de Joodse Centrale en lid van het Europees Joods Parlement, opgemerkt in een koosjer restaurant in Brussel in aanwezigheid van de extreemrechtse Franse politica, Marine Le Pen. Dat wekte de wrevel op van verschillende Joodse organisaties.

Eli Ringer, vice-voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties, zei tegen Joods Actueel dat Marine Le Pen en haar partij een “misselijkmakend ideologie” voorstaan. “Het is dan ook hoogst ongepast dat iemand die een executieve functie uitoefent  in een ‘zogenaamd’ Joodse parlement en directeur is van de Koninklijke Centrale, Marine Le Pen gaat dineren. De Centrale is de belangrijkste sociale instelling van Joods Antwerpen en draagt enorm veel bij aan onze gemeenschap, het zou zonde zijn mocht de organisatie in diskrediet komen vanwege dit incident”, aldus Ringer.

Professor Julier Klener, voorzitter van het Centraal Israëlitisch Consistorie van België sluit zich aan bij de opmerkingen van Eli Ringer. “Ik stel toch vraagtekens, én uitroeptekens, bij deze ontmoeting. Iemand met een dermate hoge verantwoordelijkheid bij een noodzakelijke Joodse instelling als de Centrale zou heel wat meer voorzichtigheid aan de dag moeten leggen bij dergelijke, zwaar politiek geladen, ontmoetingen”.

TV-zender
Alexander Zanzer zelf, ziet het probleem van zijn ontmoeting niet in. Tegen Joods Actueel verklaarde hij: “naast mijn functies bij de Centrale en in het EJP ben ik ook stichter en ere-redacteur van de Joodse televisiezender Jewish News One. Het was in die functie dat ik Marine Le Pen ontmoette om een reportage over extreemrechts in Europa, voor te bereiden. Als pers is het onze taak om mensen aan het woord te laten. Deze reportage belooft ook belangrijke onthullingen te brengen, maar meer kan ik daar niet over kwijt”.

Het Joods Forum neemt echter geen genoegen met dit antwoord en repliceerde: “Het is hoogst problematisch dat iemand terzelfdertijd de vertegenwoordiger is van een sociale organisatie en in die hoedanigheid contacten heeft met alle politici van het land, parallel daarmee politieke ambities heeft met zijn functie in het EJP en tenslotte ook nog een journalistieke functie combineert. Dit zijn veel verschillende hoeden voor één persoon.”  Allicht ééntje te veel dus.

Advertentie

Zanzer: “De reactie van het Forum is altijd negatief, dat kennen wij. In plaats van mij aan te vallen zouden ze Jewish News One beter steunen omdat wij de Joodse stem vertegenwoordigen terwijl er zoveel nieuwszenders zijn die de Palestijnse propaganda steunen. Ik vind deze aanval dan ook zeer laag bij de grond.”

UPDATE, zondagavond 11 november

Hieronder de reactie van de Joodse welzijnsorganisatie, De Centrale:

De voorzitter en raad van bestuur van de Centrale hebben kennis genomen van de recente artikels die in de pers zijn verschenen in verband met dhr Alexander Zanzer en mevrouw Le Pen.
Deze bijeenkomst was een persoonlijke aangelegenheid en had niets met de Centrale te maken. De Centrale houdt zich uitsluitend bezig met de sociale noden van onze gemeenschap.