Telenet legt klacht neer tegen weerzinwekkend antisemitisme op eigen Zita-forum

Telenet heeft bij het Federal Computer Crime Unit (FCCU) een klacht neergelegd tegen een gebruiker die de meest verwerpelijke antisemitische opmerkingen postte op zita.be, de nieuwswebsite waarvan telenet eigenaar is. Het bedrijf startte ook een intern onderzoek op over deze zaak.

Naar aanleiding van een debat over politieke uitspraken postte een gebruiker, die zich van de naam eko bediende, een reeks anti-Joodse opmerkingen op de site www.zita.be. Een voorbeeld van enkele commentaren:

Telenet
“De opmerkingen die gemaakt werden bij het bewuste artikel zijn totaal onacceptabel en zelfs verwerpelijk”, aldus Telenet in een reactie tegen Joods Actueel. We hebben dan ook onmiddellijk het nodige gedaan om deze zo snel mogelijk te verwijderen en hebben, na beraad met onze advocaten,  het voorval gemeld aan de Federal Computer Crime Unit”.

Advertentie

Geseponeerd
Het Forum der Joodse organisaties legt klacht neer bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding en kijkt uit naar de werking van de nieuwe cel antisemitisme bij justitie. Gelijkaardige klachten werden in het verleden steeds goed opgevolgd maar nadien geseponeerd door het parket. Ook onze hoofdredacteur hoopt dat dit hier niet het geval zal zijn. Michael Freilich: “Wij worden dikwijls geconfronteerd met antisemitische commentaren en emails maar het karakter van deze reacties toont dat hier een nieuwe grens doorbroken wordt. Het is dus uiterst belangrijk dat dit als een symbooldossier behandeld wordt en dat de politie en het gerecht deze persoon vervolgen en voor de rechtbank brengen. Dit soort antisemitisme onbestraft laten zou een zeer slecht signaal zijn en aantonen dat racisme op het internet zonder gevolg blijft. Dat mag zeker niet gebeuren.”

Filter
Telenet startte ondertussen ook een onderzoek op om te weten waarom de antisemitische posts, die nochtans door lezers waren gemeld, meer dan een etmaal op de site stonden en ook hoe het bericht überhaupt werd geplaatst. “Telenet zal op basis van dit voorval de lijst met trefwoorden voor haar filter uitbreiden, de controle  verscherpen en de reacties die toch door de filter geraken, nog meer en intensiever bekijken”, luidt het.

Raad van Journalistiek
Filip Voets, de ombudsman van de Raad voor Journalistiek, liet tegen onze redactie weten dat Telenet, door de zaak onmiddellijk op te volgen, handelt conform de deontologische code van de Raad: “Hierin staat aangegeven wat redacties kunnen doen om ongewenste commentaren te voorkomen en/of te verwijderen”.