Donderdag langverwachte stemming in de senaat over het onderzoek “Gewillig België”

Naar aanleiding van de stemming in de senaat op donderdag 24 januari, schreef de ‘Nationale Commissie van de Joodse Gemeenschap van België voor de Restitutie en Herinnering’ (NCJGB-RH) volgend tekstbericht.

De Nationale Commissie van de Joodse Gemeenschap van België voor de Restitutie en Herinnering (NCJGB-RH) verwelkomt de historische stemming die zal plaatsvinden in de Senaat op deze 24 januari 2013, dit 3 dagen voor de Internationale Herdenkingsdag voor de Nagedachtenis van de Slachtoffers van de Holocaust.

Door deze stemming stelt de Senaat inderdaad een historische daad en
erkent de verantwoordelijkheid van de Belgische Staat voor wat betreft de Jodenvervolging in België tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze erkenning is eveneens een verzekering voor de toekomst van onze democratie.

Na 15 jaar inzet, het behalen van de restitutie van de gespolieerde goederen, en een bredere erkenning van de status van de slachtoffers van de Sjoa, beschouwt de NCJGB-RH deze definitieve stemming van de wetstekst als een belangrijke mijlpaal in het behalen van haar doelstellingen en een rechtzetting voor de slachtoffers.

De NCJGB-RH, en via haar de Joodse Gemeenschap van België, verwelkomt tevens deze stemming omdat die de nationale eenheid zal versterken met eerbied voor haar diversiteit.