Teva legt klacht neer tegen onbekenden wegens geknoei met geneesmiddelen

furosemide-zopiclone
De beide geneesmiddelen die na het productieproces verwisseld werden

Nadat in Frankrijk beroering ontstond over een verwisseling van slaapmiddelen en een vochtafdrijvend geneesmiddel ten gevolge van een mogelijke productiefout bij geneesmiddelenfabrikant Teva, blijkt nu dat de verwisseling van de medicamenten enkel door menselijk tussenkomen nà de productie kan veroorzaakt zijn.

Nadat de afgelopen week twee Franse bejaarden overleden na het innemen van de generische medicijnen van de Israëlische geneesmiddelenproducent en enkele anderen in het ziekenhuis werden opgenomen hebben inspecteurs van het Franse Agentschap voor Medicatie de Franse vestiging van het bedrijf onderzocht. Ze konden geen enkele fout in het productieproces vaststellen.

Het bedrijf had zelf onmiddellijk laten weten dat het om geneesmiddelen ging die elk van een totaal gescheiden productielijn liepen. Ook de duizenden verpakkingen uit twee teruggeroepen loten werden geopend en zelfs elke pil werd apart gecontroleerd zonder dat er evenwel ook maar één enkele fout werd vastgesteld.

Volgens de Franse zender Europe 1 gaat Teva er vanuit dat er opzettelijk werd geknoeid met de verpakkingen na het productieproces en heeft het bedrijf klacht neergelegd tegen onbekenden. De gerechtelijke autoriteiten in Frankrijk lieten al eerder weten dat misdadig opzet niet kon worden uitgesloten maar dat het voorbarig was om daarover uitspraken te doen.

Het succesvolle Teva is al langer een doorn in het oog van anti-Israëlactivisten, ook in ons land waar dokters van Geneeskunde voor het Volk, hun patiënten klevertjes op de geneesmiddelenvoorschriften lieten aanbrengen met een oproep aan de apothekers hen geen tevaproducten te overhandigen.

Advertentie

De perikelen in Frankrijk lijken alvast Teva Pharmaceutical Industries niet te schaden want de afgelopen week krijgt het bedrijf zelfs een betere rating van belangrijke beursgoeroes waarbij het advies onverminderd “kopen” luidt.