Belgische Nobelprijswinnaar is joodse professor

Francois Englert verbonden aan Israëlische universiteit
Francois Englert

De 80-jarige Belgische Nobelprijswinnaar Francois Englert, is professor aan de ULB en sinds 1984 ook verbonden aan de universiteit van Tel Aviv. De Joodse prof wist als kind de Holocaust te overleven. De Joodse gemeenschap in ons land maar ook in Israël en de V.S. reageren met onverholen trots op het nieuws.

Englert, die de Nobelprijs voor fysica kreeg samen met de Britse Peter Higgs voor de ontwikkeling van een theorie over het “godsdeeltje”had in april van dit jaar zijn theorie tijdens een lezing nog eens uit de doeken gedaan aan de universiteit van Tel Aviv.

Hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich, sluit zich aan bij gelukwensen van o.a. premier Di Rupo en Vlaams minister-president Peeters:

Freilich: “Dit zijn terechte gelukwensen voor deze wetenschapper die zich in een lange traditie van Joodse Nobelprijswinnaars plaatst. Dat hij dit realiseert nadat hij  het naziregime wist te overleven zegt veel over zijn geweldige veerkracht, werkkracht en motivatie om zijn medemensen te dienen met zijn talenten”.

Zoals vermeld heeft ook premier Elio di Rupo zijn gelukwensen overgemaakt aan de Belgische wetenschapper. Hopelijk noopt het feit dat Englert de Nobelprijs wint de partijgenoten van de premier ertoe om minder te ijveren voor een boycot van de Joodse universiteiten en zal de ULB op haar notoire anti-Israëlische stappen van de laatste jaren terugkeren.

Advertentie

Englert is al de derde Joodse Nobelprijswinaar dit jaar want gisteren ontvingen James Rothman en Randy, twee joodse medici, de Nobelprijs 2013 voor geneeskunde. Zij kregen de prijs voor hun ontrafeling van het transportsysteem in cellen samen met de Duitser Thomas Südhof.

In 2004 ontving Francois Englert de Wolfprijs dat is een vooraanstaande Israëlische wetenschaps- en kunstprijs. Sinds 1978 wordt deze jaarlijks prijs aan nog in leven zijnde geleerden en artiesten/kunstenaars uitgereikt die op hun gebied belangwekkende prestaties hebben geleverd en hebben bijgedragen aan een goede verstandhouding tussen de volkeren. De Wolfprijs geldt als zeer prestigieus en komt dicht in de buurt van het niveau van die van de Nobelprijs.

Het is meer dan vijfendertig jaar geleden dat een Belg de Nobelprijs won. In 1977 ging de Nobelprijs voor scheikunde naar onze joodse landgenoot Ilya Prigogine voor zijn bijdrage aan de thermodynamica van niet-evenwichtsprocessen.